Dropper sag: Ny udvikling i Emilie Meng-drama
Flere betjente er blevet undersøgt i forbindelse med ulovlige aflytninger. Statsadvokaten vil ikke rejse sag.
Der er ikke grundlag for at rejse en straffesag mod flere betjente fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i forbindelse med ulovlige aflytninger i sagen om Emilie Mengs forsvinden.
Det konkluderer Statsadvokaten i København efter at have gennemgået sagen, som Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) har efterforsket.
Da politiet i 2016 efterforskede 17-årige Emilie Mengs forsvinden, aflyttede en gruppe frivillige en mand i Korsør.
Siden kunne DR Nyheder i 2019 berette, at flere betjente blev efterforsket i forbindelse med de frivilliges aflytninger.
Og nu er Statsadvokaten altså kommet frem til, at der ikke er grundlag for at rejse en sag mod betjentene. Det ærgrer Steen Djurtoft, der er advokat for den mand, som blev ulovligt aflyttet.
Han vil derfor klage over afgørelsen til Rigsadvokaten.
– Vi synes ikke, at det er en tilfredsstillende afgørelse, siger Steen Djurtoft.
Fanget på optagelse
I DR-dokumentaren “Emilie Meng – En efterforskning går galt” blev der vist en optagelse, der viser, at de frivillige fortæller betjente fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi om aflytningen.
– Dokumentationen ligger jo i form af de optagelser, der indgik i tv-udsendelsen. Vi synes, at der ligger en stiltiende opfordring til facebookgrupperne til at køre videre med deres ulovlige efterforskning.
– Det er så politiklagenævnets og statsadvokaturens opfattelse, at sådan er det ikke. Det er en afgørelse, som vi har indbragt for Rigsadvokaten og venter på Rigsadvokatens stillingtagen til det, siger Steen Djurtoft og tilføjer:
– Hvis man ikke kan lægge det (opfordringen, red.) til grund, er sagen forældet. Og så kan man ikke gøre mere ved det.
Politi beklagede
Det var Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der bad Den Uafhængige Politiklagemyndighed om at undersøge sagen. I forbindelse med DR’s beskrivelse af sagen i efteråret beklagede politiet.
– Man efterlades med et indtryk af, at politiet ser igennem fingre med den ulovlige aflytning. Det er på ingen måde i orden, og det tager vi klart afstand fra, lød det fra politikredsen i et skriftligt svar til DR.
Den aflyttede mands nabo mistænkte ham for at holde Emilie Meng skjult. Naboen installerede derfor mikrofoner og lytteudstyr i muren på hans hus.
Kvinden blev siden dømt for optagelserne, som var ulovlige.
Sagen er ikke lukket
Emilie Meng forsvandt 10. juli fra Korsør Station efter en bytur med sine venner. Juleaftensdag samme år blev hendes lig fundet af en forbipasserende i en sø ved Borup.
Drabsmanden er endnu ikke fundet.
Officielt efterforskes sagen stadig af politiet, og i efteråret 2019 skrev politiet i en pressemeddelelse, at der er afsat omfattende ressourcer til efterforskningen.
– Vi gør alt, hvad vi kan, for at finde frem til gerningsmanden bag en meget tragisk forbrydelse, skrev politiet.
Hvor 2019 ikke har været et år, hvor politiet meldte meget nyt ud om sagen om Emilie Meng, er der til gengæld blandt andet blevet sendt to to TV-dokumentarer om sagen, af henholdsvis DR og Kanal 5.
DR-dokumentaren fik faktisk politiet til at komme med en indrømmelse, mens politiet ikke ønskede at kommentere på Kanal 5-dokumentaren “Forbrydelser der rystede Danmark”.
Da Emilie Meng forsvandt
Netop Kanal 5-dokumentaren fokuserede blandt andet på den nat, Emilie Meng forsvandt, og i den forbindelse talte Newsbreak.dk med Nicole Gundtoft. Hun var en af de sidste personer, der så Emilie Meng i live, på Korsør Station 10. juli 2016 omkring 04.00.
Nicole Gundtoft og Emilie Meng havde været i byen i Slagelse sammen med to andre venner, og da de ankom til Korsør Station besluttede Nicole Gundtoft sig for at tage en taxa med to af de andre. Emilie Meng afslog tilbuddet om at komme med. Hun ville hellere gå hjem, og kort herefter forsvandt hun fra Korsør, for siden først at blive fundet fem måneder senere.
Nicole Gundtoft har fortalt, at hun deltog i dokumentaren, fordi hun håber, at sagen bliver opklaret. Da Newsbreak.dk talte med hende, sagde hun i øvrigt, at hun er helt sikker på, at Emilie Meng ikke kendte den person, der dræbte hende.
– Fordi hun er en fantastisk person, og jeg tror, at alle, der har mødt hende, ved, hvor fantastisk hun er. Det var nok bare en person, der er kørt forbi og har tænkt, hun er flot, og hun er ung og tog hende væk fra os. Hvis Emilies morder aldrig bliver fundet, kommer det til at knuse mit hjerte, for hun fortjener den retfærdighed, at morderen bliver fundet, sagde Nicole Gundtoft til Newsbreak.dk
Politiets forkerte fokus
Mens Kanal 5-dokumentaren altså ikke fik politiet til at melde noget nyt ud om efterforskningen af sagen, var det noget andet, da DR gik i luften med deres dokumentar i efteråret 2019.
Her kom det frem, at politiet i den indledende fase, i sommeren 2016, arbejdede ud fra den teori, at Emilie Meng var forsvundet af egen fri vilje. Og det førte til, at politiet udsendte en pressemeddelelse, hvor man kom med en indrømmelse.
– Det medførte, at visse efterforskningsskridt ikke blev taget i opstartsfasen, hvilket ville være sket, hvis vi havde vurderet sagen anderledes, skrev politiet i en pressemeddelelse, der blev offentliggjort i forbindelse med, at DR viste første afsnit 7. oktober i Emilie Meng – en efterforskning går galt
Politiet har ikke meldt noget ud om, hvad det er er for efterforskningsskridt, man ikke tog, men i DR-dokumentaren kigger man blandt andet på videoovervågning, mistænkte personer og politiets fokus på en mand, bosiddende i Korsør, der fik sit hjem ransaget igen og igen, fordi en nabo var overbevist om, at han gemte Emilie Meng et sted. Det gjorde han ikke.