Dropper aftale om sociale ydelser
En reform af kontanthjælpssystemet vedtaget af den forrige regering og støttepartier droppes af SVM-regering
En aftale om sociale ydelser fra juni, der skulle reformere kontanthjælpssystemet og hjælpe flere børn ud af fattigdom, droppes af den nye SVM-regering.
Det fremgår af regeringsgrundlaget og bekræftes af beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til DR.
Aftalen manglede blot at blive lovbehandlet og stemt igennem i Folketinget, men det satte folketingsvalget en stopper for.
Aftaler ses forfra
- Folketingsvalget ændrede det politiske landskab, og derfor er der en række aftaler, som skal ses på forfra. Kontanthjælpsområdet er et af dem, og det står i regeringsgrundlaget, at vi skal kigge på det igen, siger Ane Halsboe-Jørgensen til DR.
En ændring af kontanthjælpssystemet fremgik af forståelsespapiret, da Socialdemokratiet dannede regering i 2019 med Enhedslisten, SF og De Radikale som parlamentarisk grundlag.
Loftet bliver erstattet
Enhedslisten truede endda med at vælte regeringen, hvis ikke kontanthjælpsloftet blev afskaffet.
Loftet endte dog i stedet med at blive erstattet af en indkomsttrappe, der lagde et loft over, hvor meget en borger kan få i offentlige ydelser, da en aftale mellem regeringen, støttepartierne og Alternativet blev indgået i juni.
Derudover blev det blandt andet aftalt at et midlertidigt børnetilskud skulle gøres permanent og receptpligtig og tilskudsberettiget medicin til børn skulle blive gratis i familier, hvor forældrene stod uden arbejde.
Skal gentænkes
Samlet skulle aftalen løfte 9200 børns familier over lavindkomstgrænsen.
Men en reform af kontanthjælpssystemet skal nu gentænkes.
Af det nye regeringsgrundlag fremgår det, at "regeringen vil
tage udgangspunkt i Ydelseskommissionens anbefalinger og derpå foreslå ændringer i kontanthjælpssystemet".
Svigter fattige børn
Desuden skal penge til det midlertidige børnetilskud i 2023 i stedet afsættes i en pulje til "økonomisk udsatte børnefamilier".
Alternativets politiske ordfører, Torsten Gejl, mener, at statsminister Mette Frederiksen (S) nu svigter de fattigste børn i Danmark ved at droppe den indgåede aftale.
Det er aftale brud
- Det er ikke bare et løftebrud. Det er også aftalebrud. Vi havde en aftale klar. Vi har haft så mange forhandlingsmøder, brugt så lang tid på at få det på plads. Vi har endda stået på pressemøder og taget æren for det. Og så løber de fra det, siger Torsten Gejl til DR.
Ifølge den nye beskæftigelsesminister er der ikke tale om et løftebrud. Til DR henviser hun til, at De Radikale tvang regeringen til at udskrive valg i utide.