Drop slankekuren: Her er alternativerne

Slankekure kan i sidste ende betyde, at du tager på, bliver syg og ender med et forskruet forhold til mad, Se det sunde alternativ her.

Slankekure med smarte navne er ikke nødvendigvis vejen frem, advarer ernæringseksperter. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

LCHF, 5:2, stenalderkost og palæo.

Kært barn har mange navne, men en ting har de mange slankekure til fælles: Du skal holde dig fra dem.

For lige meget om det er julens smovsemad eller flere års overvægt, der skal tabes, så bliver det ikke med en slankekur, at du får succes. Det fortæller ernæringsekspert Per Brændgaard.

– Slankekure er usunde og spiseforstyrrende i sig selv og led til, at man efter hver kur tager mere på, end man tabte under kuren, siger han til Ritzau Fokus.

Han fortæller, at slankekure gør det svært at ændre vaner, fordi man følger en stram kur frem for at tilpasse de sundere vaner i sin hverdag.

Hurtigt fix

Louise Bruun, der er ernæringsterapeut og personlig træner, mener, at slankekure for nogle kan være en god måde at booste en bedre livsstil på. Men for mange andre kan det også være et usundt mønster, hvor man tager på igen, så snart kuren er slut.

– Man skal passe på, at det ikke bliver et hurtigt fix. Udgangspunktet med slankekure er forkert, for målet er at få det bedre – og det er jo ikke nødvendigvis at være slank. Hvis du gør det i korte perioder, så virker det ikke, siger hun til Ritzau Fokus.

I stedet skal man finde en sundere livsstil, der kan vare resten af livet frem for resten af måneden. På den måde taber din krop sig i et naturligt tempo, forklarer Per Brændgaard. Og det er Louise Bruun enig i.

– I stedet for slankekur, hvor man følger et stramt system, kan man prøve at spise mindre, skære portionerne ned og bevæge sig mere hver dag. Varige ting, som man kan blive ved med at gøre, siger hun.

Hun råder til, at man kun spiser tre måltider om dagen og sørger for at holde pauser på tre-fire timer mellem hvert måltid. Et andet råd, hun selv bruger, er at have en eller to fastedage om ugen.

– Fastedage er utroligt effektive. Du bliver mere opmærksom på, hvornår du er sulten og ikke er. Jeg gør det selv, hvor jeg efter klokken 15 ikke spiser indtil næste dag. I princippet springer jeg bare et måltid over, men i virkeligheden spiser vi allermest efter klokken 15, siger Louise Bruun.

Per Brændgaards bedste råd til et varigt vægttab er at spise efter sultfornemmelsen, spise sundt og almindeligt mad og gå en lang tur i rask tempo hver dag.

Fem myter om slankekure:

1. “Slankekure gør dig tynd”. Ser man i det store perspektiv, kan din vægt faktisk stige på baggrund af slankekure.

2. “Slankekure er sunde”. Flere undersøgelser viser, at folk, der ofte går på slankekur, øger risikoen for at dø for tidligt.

3. “Det er sundt at tabe sig hurtigt”. Mange slankekure lokker med et hurtigt vægttab, men det er usundt for kroppen at tabe en masse kilo over et par uger.

4. “Store lår er et faresignal”. Forskning har vist, at fedt på baller, lår og hofter ikke er usundt, men derimod danner sunde stoffer.

5. “Ølmaven er ufarlig” Det er meget usundt at have fedt på eller rundt om maven – også selv om man ikke er overvægtig eller tyk. Bare lidt fedt kan øge risikoen for sygdomme meget.

Kilder: Ernæringsekspert Per Brændgaard, Samvirke

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS