Drop salten: Dette skal du bruge istedet

Vejsalt er glimrende til at fjerne is og sne - men det er ikke godt for miljøet.

Offentliggjort Sidst opdateret

De fleste af os er vant til at salte fortovet foran huset, når temperaturen når under frysepunktet.

Men det skulle vi måske lade være med, skriver Bolius. Ifølge deres haveekspert Jesper Corfitzen skader det nemlig både planter, grundvand, belægning og dyrepoter.

Og noget kunne tyde på, at de er klogere end os i vores nabolande. I hvert fald bruger man stort set ikke salt på fortovene i hverken Tyskland, Norge eller Sverige, siger Bolius’ fagekspert Tine R. Sode:

– En af årsagerne er, at salt mister en stor del af sin evne til at smelte sneen ved temperaturer, der er lavere end minus 8-10 grader. Det betyder, at man skal salte uforholdsmæssigt meget mere for at opnå en effekt, siger Tine R. Sode til Bolius.

Hvad du i stedet kan benytte dig af, kan du se i galleriet over artiklen.

Frygter du en bøde? Læs med her

Selv hvis du dropper salten, skal du dog stadig sørge for at have dit på det tørre. Det er nemlig dit ansvar, at der er ryddeligt foran din ejendom.

Vejloven dikterer utvetydigt, at grundejeren har “snerydningspligt” og pligt til “glatførebekæmpelse”. Det betyder direkte oversat, at hvis du ejer et hus, så er det både dit ansvar at rydde sne og sørge for, at der ikke er glat.

Det er husejerens pligt og ansvar at sørge for, at fortovet er ryddet for sne, og at der ikke er glat fra klokken 7 om morgenen til klokken 22 om aftenen.

Hvis det er søndag, kan du få lov at slumre en time ekstra, for der skal være ryddet for sne og is inden klokken 8.

Både postbud og skraldemænd kan nægte at servicere din adresse, hvis du ikke har ryddet og saltet tilstrækkeligt.

Desuden kan kommunen beslutte sig for at rydde dit fortov for sne, hvorefter du modtager en bøde eller en regning for det pågældende arbejde, som du havde pligt til at udføre.

Powered by Labrador CMS