Drop lightsodavand: Drik det her i stedet
Et nyt studie viser, at der kan være en sammenhæng mellem indtag af lightsodavand og tidlig død. Fødevarestyrelsens anbefalinger er klare.
Et nyt studie viser, at der kan være en sammenhæng mellem indtaget af lightsodavand og tidlig død.
I studiet indgår 450.000 personer, der er over 50 år. De er blevet fulgt i 16 år i gennemsnittet. Og resultaterne viser, at 9,5 procent af dem, der kun drak et glas sodavand om måneden eller mindre døde, mens det var 11,5 procent af dem, der drak to glas eller mere om ugen. Det gjorde sig gældende for både almindelig og lightsodavand.
Flere eksperter har dog påtalt, at sammenhængen ikke kan bevises. Det skriver The Guardian.
Dog er eksperter mere klare i spyttet om, hvad det er bedre at drikke end sodavand.
En halv liter om ugen
I Danmark anbefaler Fødevarestyrelsen, at man maksimalt indtager en halv liter sodavand om ugen, og det gælder også for lightsodavand.
Dog kan der være undtagelser, hvor anbefalingerne kan modificeres.
– I forhold til lightprodukter skal det siges, at dem, som er vant til almindelig sodavand kan anbefales at drikke lightsodavand på grund af de færre kalorier, og så kan de med tiden bytte det ud med saft, siger specialkonsulent ved Fødevarestyrelsen Trine Grønlund til Newsbreak.dk.
Drik postevand
– Men det er klart, at vi anbefaler, at man bytter sodavand ud med ganske almindelig postevand eller magert mælk, siger Trine Grønlund.
Vand er også det bedste alternativ til sodavand ifølge Dr. Neil Murphy, der er medforfatter på studiet.
Artiklen fortsætter efter videoen.
Lightsodavand opfattes måske som et sundere alternativ til sodavand, fordi der færre kalorier, men noget der fortsat er usundt, er de skader som sodavandet forvolder på dine tænder.
Anbefalinger på baggrund af studier
Selv om et studie kan finde en sammenhæng mellem lightsodavand og tidlig død, så er det ikke et grundlag for en anbefaling fra Fødevarestyrelsen.
– Et studie betyder ikke så meget for vores anbefalinger. De er baseret på en række studier, siger Trine Grønlund.
For at tydeliggøre, at der sagtens kan være en sammenhæng mellem noget, uden der er videnskabeligt bevis for sammenhængen er, at det flere gange er set, at antallet af fødte børn er højt i områder med mange storke. Men det betyder ikke, at det er storkene, der kommer med børnene.