Drop de to store studiebyer: Så dyrt er det
Det kan være en god idé at medtænke huslejepriserne, når kommende studerende skal vælge studieby. Der kan nemlig være mange penge at spare.
Mange kommende studerende er netop nu ved at beslutte, hvad og hvor de skal studere efter sommerferien.
Valget har ikke kun indflydelse på de studerendes fremtid, men i høj grad også på deres pengepung. Der kan nemlig være tusindvis af kroner at spare, hvis man vælger at studere i andre byer end København og Aarhus.
Nye tal fra Lejebolig.dk viser, at lejeboliger i landets to største studiebyer koster kassen i forhold til lejligheder i eksempelvis Odense eller Aalborg. Hvis det samme studie findes i flere byer, så kan det være en god idé at medtænke huslejepriserne i sit valg.
I København har et- og toværelses lejeboliger en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 147 kroner, mens prisen i Aarhus er 112 kroner. I Odense og Aalborg kan man til gengæld slippe med henholdsvis 83,21 kroner og 78,15 kroner per kvadratmeter.
Det svarer til, at en lejlighed på 50 kvadratmeter i København i gennemsnit koster 7350 kroner mod 3907,5 kroner i Aalborg. Den store prisforskel skyldes ifølge Michael Eggert, der er direktør i Lejebolig.dk, at de studerende flokkes til landets to største byer.
– Der er simpelthen en større efterspørgsel på lejligheder i de store byer, og det sætter pres på priserne. I eksempelvis København er der også blevet bygget en del nye lejligheder, og her er kvadratmeterprisen typisk højere end i ældre bygninger, siger han til Ritzau Fokus.
Det er dog ikke så underligt, at de unge søger mod lige netop Aarhus og København, selvom det er de dyreste byer at bo i. Det mener lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i boligøkonomi, Morten Skak.
– Det betyder meget for de studerende at bo i en by, hvor de kan finde beskæftigelse efter endt studie, og hvor der er gode muligheder for et studierelevant job, mens de læser. Sandsynligheden for det er større i de store byer, der samtidig også kan tilbyde en bredere vifte af sociale og kulturelle oplevelser, siger han.
Det er heller ikke alle, der har mulighed for at styre uden om de dyre studiebyer. Hvis drømmeuddannelsen kun findes i København, så kan man spare penge ved at finde en bolig, der ligger lidt uden for byen.
– De fleste vil gerne bo i brokvartererne og tæt på studierne, men det er dyrt. Derfor anbefaler vi, at man søger bredt og også søger bolig uden for København. Der er rigtigt mange penge at spare, og der er også flere lejligheder at vælge imellem. Når man først har tag over hovedet, er det lettere at være kræsen, og så kan man jo forsøge at finde noget mere centralt, siger Michael Eggert.
/ritzau/FOKUS