Drømmer du om at afmelde licens: Sådan slipper du

Der findes en række regler, der gør, at du kan afmelde licens. Men det er langt fra alle danskere, der kender dem.

TV, tablet og smartphones gør det tæt på umuligt at afmelde licens. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

I Danmark er licens et betændt spørgsmål, som alle nok har en mening om. Nogle lever i frygt for, at licensmanden finder en, når man forsøger at undgå licensen. Andre betaler den glædelidt, men hvornår kan jeg afmelde licens?

Der er en række regler, som gør, at du kan slippe for at betale din medielicens.

Kan jeg afmelde licens, hvis jeg flytter sammen med en?

Tager du det store spring at flytte sammen med en kæreste, ægtefælle eller tager turen hjem på det gamle børneværelse, så kan du afmelde licens, hvis husstanden i forvejen betaler licens. Det kræves dog, at I har samme adresse i folkeregisteret.

Men du kan ikke afmelde licens, hvis du flytter sammen med en bofælle, roommate, ven, bror eller søster. Så dækker i ikke hinandens medielicens.

Kan jeg afmelde licens, hvis jeg ikke har fjernsyn?

Det er en skrøne, at du kun betaler licens, hvis du har fjernsyn. Faktisk betaler du licens, hvis du har blot ét licenspligtigt apparat. Du skal betale licens, hvis du ejer et TV, en computer med internetadgang, en telefon med internetadgang eller en tablet eller lignende enheder med internetadgang.

Men ejer du ingen af delene, så står det dig frit for at stoppe med at betale licens.

Hvornår kan jeg stoppe med at betale licens?

Du kan stoppe med at betale licens den dag, hvor du ikke længere ejer et apparat, der er licenspligtigt.  MenDR Licens skal samtidig modtage en afmelding fra dig.

Kan jeg afmelde licens, hvis jeg flytter til udlandet?

Ja, det kan du sagtens. DR Licens får automatisk besked fra folkeregisteret, hvis du flytter til udlandet. Og denne aftale gælder faktisk også, hvis du flytter til Grønland eller Færøerne.

Derfor er det eneste, du skal gøre, blot at melde flytning til folkeregisteret. Hvis du har penge til gode, så vil du få udbetalt beløbet til din NemKonto. Der er dog en særlig hage ved at flytte til udlandet. Skal du kun bo væk fra Danmark i mindre end tre måneder, så skal du ikke afmelde dig.

Hvis jeg flytter på plejehjem, kan jeg så afmelde licens?

Nej. Hvis du tager licenspligtige apparater med, så skal du fortsat betale licens. Men har du en ægtefælle, der stadig bor i jeres private bolig, så er I begge dækket af medielicensen. Men det kræver, at man kontakter DR for at få begge adresser på medielicensen – og dermed i princippet afmelde licens.

Hvordan kan man afmelde licens ved et dødsfald?

DR Licens får automatisk besked om et dødsfald fra Folkeregisteret. Det betyder i praksis, at den afdødes licens vil blive afmeldt.

Licens i Danmark

Her kan du blive klogere på licensen i Danmark, der finansierer public service-indholdet:

* Du skal betale licens, hvis du er over 18 år og har et licenspligtigt apparat. Det vil sige tv, radio, computer eller smartphone.

* Medielicens vil i 2017 koste 2492 kroner om året. Man kan vælge at betale månedligt eller halvårligt.

* Medielicensen går til at sikre, at vi i Danmark kan se tv og høre radio uden reklamer og fri for politiske interesser.

* Danmarks Radio er forpligtet til at levere public service, som dækker over nyheder, undervisning, kunst og underholdning.

* Pensionister og førtidspensionister kan søge om af få halveret medielicensen, hvis deres indkomst ikke er for høj.

* 67 procent af medielicensen går til DR, der bruger den til at lave radio, tv, net og koncerter for.

* DR får årligt cirka 3,7 milliarder kroner fra licenspengene.

* De regionale TV2-stationer får ni procent af den årlige licens, og to procent går til Radio24Syv, mens én procent går til, at der kan laves lokalradio og -tv rundt omkring i landet.

* Cirka 2,4 millioner husstande betaler licens.

Kilde: Danmarks Radio og Kulturministeriet.

Ethvert overskyde beløb i forbindelse hermed overføres til NemKonto. Dog ikke hvis beløbet er under 50 kroner.

Powered by Labrador CMS