Drikker du te? Så kan du få kræft

Der kan være kræftfremkaldende stoffer i te. Derfor er det vigtigt, at du varierer dit indtag.

Offentliggjort Sidst opdateret

Når du smider et brev te i koppen, kan der faktisk ende mere end teblade i det kogende vand.

For på nogle temarker vokser der også ukrudt, som kan ligne de planter, der høstes til te – og de kan i nogle tilfælde indeholde giftstoffer.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Det gælder for eksempel ukrudt fra kurvblomstfamilien og rubladfamilien, hvor visse arter danner naturlige toksiner kaldet pyrrolizidinalkaloider eller PA.

– Problemet med stofferne er, at de er kræftfremkaldende. Og i større mængder kan de være leverskadende, siger Pelle Thonning Olesen, som er seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet.

– De niveauer vi ser i te, kan dog normalt ikke give leverskader, tilføjer han.

Problematisk te

Tidligere er teer blevet kaldt tilbage fra det danske marked – senest i september – fordi der var konstateret for højt indhold af pyrrolizidinalkaloider i niveauer, der kunne give risiko for leverskader. Newsbreak.dk har blandt andet skrevet om, hvordan Aldi har tilbage kaldt te, hvor der har været et forhøjet indhold af PA.

Men de kræftfremkaldende effekter kan ske ved langt lavere niveauer af PA.

– PA er dna-skadeligt. Det kan medføre fejlreparationer på vores dna, som kan give mutationer og i sidste ende føre til kræft. Derfor opererer vi ikke med noget niveau, der er sikkert, forklarer seniorrådgiveren.

PA findes som udgangspunkt ikke i frugtte, som høstes fra træer. Det kræver dog, at teen er ren frugtte og ikke er blandet op med andre typer te.

Men findes det i tebladene, findes det også i den færdige te – PA trækker nemlig nemt ud i det kogende vand.

– Der er tydelige forskelle i indholdet på tværs af teer. Rooibos-te har været et problembarn i noget tid, og der har også været flere fund i grøn og sort te. Men indholdet i sort og grøn te er generelt lavere end i urteteer, fortæller Pelle Thonning Olesen.

Findes i mange former

Kamillete, fennikelte og pebermyntete har også vist sig at være forurenet med PA ifølge tyske, schweiziske og belgiske undersøgelser, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Der er dog ikke nogen mærker eller anprisninger på tepakken, du kan gå efter. Og det kan ifølge Fødevarestyrelsen være svært helt at undgå PA. Det kan nemlig også trænge ud i jorden, når PA-holdige planter rådner på marken.

– Men ved at variere dit indtag af te slipper du i hvert fald for, at du har fået valgt en enkelt te med et ekstremt højt indhold. Så det er det bedste, man kan gøre, siger Pelle Thonning Olesen.

Tjærestoffer – kaldet PAH – kan faktisk også finde vej til dine teblade. Men de er til gengæld meget lidt vandopløselige, og derfor skal du ikke være så bekymret for, at de ender i tevandet.

– Du vil finde mest PAH i en røget te, så dem kan man jo undgå, siger Pelle Thonning Olesen.

Powered by Labrador CMS