Drikker din teenager dette? Derfor bør de ikke

Flere og flere unge mennesker er begyndt at drikke kaffe. Men indtaget af drikken kan have konsekvenser for de unge.

Drikker din teenager kaffe? Måske skal du holde øje med forbruget, for det kan få konsekvenser for din teenager at drikke kaffe. Foto: Scanpix
Drikker din teenager kaffe? Måske skal du holde øje med forbruget, for det kan få konsekvenser for din teenager at drikke kaffe. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er efterhånden velkendt, at det ikke kun er voksne, der hænger ud på diverse kaffebarer landet over. I kaffekæder som Espresso House, Starbucks og hvad der ellers er, er kunderne ikke kun over 18 år gamle.

Flere teenagere er nemlig begyndt at nyde de koffeinholdige drikke. Men der kan være flere konsekvenser ved indtaget af kaffe, når man endnu ikke er fuldt udviklet.

Artiklen fortsætter efter videoen

Det skriver Time.

Danskere elsker kaffe

I Danmark er kaffe meget populært. Faktisk drikker tre ud af fire danskere kaffe.

Så der er ikke noget at sige til, hvis teenageren derhjemme bliver inspireret til at prøve det.

I Amerika har en to år gammel undersøgelse lavet af National Coffee Association estimeret, at 37 procent af unge amerikanere mellem 13 og 18 år drikker kaffe.

Risiko for diabetes

Der er dog en del konsekvenser ved de unges indtag af kaffe.

Ifølge en analyse lavet af Analyse Danmark for Kaffeklubben, drikker unge oftest andre typer kaffe end filterkaffe, der er populær blandt de ældre kaffedrikkere, skriver Berlingske.

Det tyder nemlig på, at de unge drikker sukkerholdige kaffetyper.

Den øgede mængde sukker i nogle typer af kaffer, eksempelvis i frappuccino, hvor der kan være op til 55 gram sukker i, kan øge de unges risiko for fedme og diabetes.

Ifølge anbefalinger fra Fødevarestyrelsen bør unge kun få op til 55-65 gram sukker om dagen.

Øger angst

Selv om der ikke er fyldestgørende forskning på, hvordan koffein fra kaffe påvirker unge, så er der dog gjort nogle fund.

I 2016 blev et studie udgivet, hvor unge rotter blev tilført koffein hver dag. Det ændrede, hvordan gener blev opfattet i hjernen. Særligt oplevede man at finde symptomer på angstrelateret opførsel hos rotterne. Dog er der intet bevis for, at det også ville ske i den menneskelige hjerne.

Men ifølge Fødevarestyrelsen har koffein en effekt på unge, da det kan medføre adfærdsændringer som forøget uro, irritabilitet, nervøsitet og angst. Dog er det her sat i sammenhæng med energidrikke.

Læger har også påpeget, at indtaget af koffein sent på dagen kan påvirke de unges søvn, som er essentiel for deres vækst og udvikling.

Powered by Labrador CMS