DR skal skæres ned: Her er konsekvenserne for de ansatte

Danmarks Radio kan ikke undgå at skulle nedlægge programmer, redaktioner og kanaler, vurderer professor.

DR må spare. Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Det får mærkbare konsekvenser for Danmarks Radio, hvis kulturinstitutionens budget skal skæres med 20 procent over de næste fem år, vurderer professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh.

– Det bliver et helt andet DR, end det vi kender i dag, siger han til Ritzau.

Regeringen og Dansk Folkeparti er fredag blevet enige om den økonomiske ramme for et kommende medieforlig, herunder nedskæringer i budgettet.

Vil mærkes

Besparelsen svarer til 773 millioner kroner.

– Besparelser i den størrelsesorden betyder, at man ikke blot kan fjerne nogle medarbejdere fra lønningslisten her og der. Så ender man blot med en blegere udgave, af noget der fungerede godt tidligere, siger Per Nikolaj Bukh og tilføjer:

– Det er klart, at det er noget, der vil kunne mærkes. DR kan ikke komme uden om at skulle nedlægge programmer, redaktioner og kanaler.

En fjerdedel af DR’s budget er bundet op på faste kapacitetsomkostninger til blandt andet bygninger og teknisk infrastruktur, der ikke kan skæres væk.

– Det handler om at prioritere. Man kan drive en hvilken som helst virksomhed for 20 procent mindre, siger Per Nikolaj Bukh.

Fyringer på vej

DR’s ledelse vil ikke kommentere, hvor de konkrete besparelser skal findes, før det endelige medieforlig er forhandlet på plads. Det forventes at ske i foråret 2018.

Generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, er dog sikker på, at nedskæringen vil resultere i fyringer.

– Det vil uden tvivl koste stillinger, hvis Danmarks Radio skal spare 773 millioner kroner over de næste fem år, men jeg kan overhovedet ikke sige noget om hvor mange, siger DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn til Ritzau.

Skal være kloge

I 2023 vil det årlige tilskud til DR være lige knap tre milliarder kroner mod de 3,7 milliarder, DR får fra licensindtægter i år, lyder aftalen.

– Der er tale om så mange penge, at det vil få konsekvenser for nyproduceret, dansk public service. Det vil kunne mærkes af lyttere, læsere og seere, siger generaldirektøren.

Hvordan Danmarks Radios ledelse forventer, at de konkrete besparelser skal gennemføres, vil Maria Rørbye Rønn endnu ikke sige noget om.

– Vi afventer fortsat det endelige medieforlig, før vi kan konkretisere de endelige besparelser. Men vi vil forsøge at implementere besparelserne på den bedste og klogeste måde, siger hun.

Powered by Labrador CMS