Dømt for at efterlade barn i Uganda
For første gang nogensinde er en person blevet straffet for at have efterladt et barn i udlandet.
I 2018 blev paragraf 215a tilføjet til straffeloven for at kriminalisere udsendelser af børn til udlandet, hvis barnets sundhed og udvikling er i alvorlig fare.
Nu er der for første gang i Danmark blevet dømt efter den paragraf i en sag, hvor en værge for en 15-årig pige, sendte pigen til Uganda.
Det skriver Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.
Sendt til Uganda
Det var i september 2019, at den 15-årige pige blev sendt til Uganda.
Her skulle hun bo hos noget familie til en 42-årig kvinde, der var værge for den 15-årige pige. Hun blev efterladt hos familien uden mobiltelefon, tøj eller penge.
Familien havde ikke midlerne til at forsørge teenageren eller betale hendes skolegang. Desuden kunne familien ikke tale med den 15-årige.
Hun fik frataget sit pas, og da pigen, der er dansk statsborger, blev sendt til Uganda vidste hun ikke, at hun skulle blive der.
Ni dage efter da den 42-årige værge kom tilbage til Danmark, lagde myndigheder mærke til, at den 15-årige ikke var kommet med tilbage til Danmark.
Vold mod børnene
Udenrigsministeriet og Københavns Vestegns Politi fik med hjælp fra familien i Uganda sendt den 15-årige hjem til Danmark efter en måned i Uganda.
Mens yderligere efterforskning viste, at pigen var blevet udsat for en årelang og ofte voldelig mishandling, som værgen havde begået mod hende. Den 15-årige var blandt andet blevet slået med ledninger.
Den 42-årige værge havde også slået og nevet sine egne tre børn i årevis.
Alt dette er hun siden blevet sigtet for.
En grov forbrydelse
Retten i Glostrup idømte den 42-årige værge et års ubetinget fængsel for at efterlade pigen i Uganda, for grov vold mod pigen samt for grov vold mod sine tre børn.
Kvindens 44-årige mand blev dømt for passivt at have ladet den årelange mishandling af den 15-årige pige ske. Han fik et halvt års ubetinget fængsel og en advarsel om udvisning af Danmark med en prøvetid på to år. Han blev frifundet for medvirken til at sende hende til udlandet.
De har begge to aldrig været straffet før.
– Bestemmelsen straffer den, som har ansvar for et barn og sender det til et andet land under forhold, som kan ødelægge barnets udvikling. Det har politi og anklagemyndighed vurderet, var på tale her, og det har retten nu dømt for. Når en enig domsmandsret sender en hidtil ustraffet kvinde et år i fængsel, signalerer retssystemet, at der er tale om grov forbrydelse, som straffes hårdt, siger anklagerfuldmægtig Søren Yde Halse, Københavns Vestegns Politi.
Kvinden har anket dommen. Statsadvokaten har derefter kontraanket begge dømte, dermed kommer Østre Landsret til at afgøre sagen.