Dommere afviser de fleste sager om kursfup mod bankfolk

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Bagmandspolitiet oplever modvind i retssystemet, når bankfolk anklages for kursmanipulation.

Domstolene har ikke den store fidus til de anklager om kursmanipulation, som Bagmandspolitiet har rejst mod ansatte i pengeinstitutter.

Hidtil er fire sager endt med frifindelse, og kun i en enkelt sag er der sket domfældelse – det er sagen om Aarhus Lokalbank.

Afgørelsen i en sjette sag – mod FIH Erhvervsbank i Parken-sagen – er lige om hjørnet og afsiges i september.

Begrundelserne for frifindelse er forskellige i de enkelte sager.

I den seneste sag – mod det såkaldte netværk af direktører i Nordjylland – påstod anklagerne, at de otte tiltalte havde lavet et fælles komplot.

Men Retten i Hjørring kunne ikke 1. juli se beviser for en aftale. På grund af Bagmandspolitiets alt-eller-intet påstand valgte retten bevidst ikke at tage stilling til, om enkelte transaktioner kunne udgøre kursfup.

Det er denne frifindelse, som statsadvokat Morten Niels Jakobsen onsdag har valgt at anke til Vestre Landsret. Syv af de otte mænd skal altså stilles for retten igen.

Han anerkender over for Ritzau, at der isoleret set i sager om kursmanipulation i bankverdenen har været flere frifindelser end domfældelser.

Men historien er en anden, hvis man ser på samtlige sager om kursmanipulation, fremhæver han.

– Jeg har gennemgået samtlige 55 domme, der er afsagt siden 1998. Der skete domfældelser i 42 sager, før den første frifindelse kom i 2014, siger Morten Niels Jakobsen.

– Frifindelser har det med at påkalde sig større opmærksomhed end domfældelser. Jeg synes, det er vigtigt at få nuanceret billedet, siger han.

En af de frifindende domme drejer sig om Ringkjøbing Landbobank. Her forsøger anklagemyndigheden at få ekstraordinær tilladelse til at anke landsrettens dom til Højesteret. Procesbevillingsnævnet ventes at træffe afgørelse efter sommerferien.

/ritzau/

Kilder:

/ritzau/

Powered by Labrador CMS