Dom mod sygeplejerske: Gav gode råd om selvmord
En amerikansk sygeplejerske gav selvmordsinstruktioner over internetchat.
Den 52-årige William Melchert-Dinkel fra Minnesota er blevet dømt for at assistere en 32-årig mand med at begå selvmord, samt at forsøge at assistere en 18-årig pige med at begå selvmord. Det skriver The Independent.
William Melchert-Dinkel, der er tidligere sygeplejerske, har selv indrømmet, at han har chattet med op mod 20 personer om selvmord, og at han har indgået falske selvmordspagter med omkring 10 personer. Beviserne i sagen viste, at han har haft en abnorm besættelse af selvmord, og at han har opsøgt deprimerede mennesker på nettet. Her har han udgivet sig for at være en kvindelig sygeplejerske der viste medfølelse og tilbød praktiske instruktioner til at hjælpe dem med at tage deres eget liv.
Han er nu blevet dømt for at give 32-årige Mark Drybrough anvisninger til at hænge sig selv, som Mark Drybrough fulgte i 2005. Han er også dømt for at give de samme anvisninger til 18-årige Nadia Kajouji. Hun brugte dog ikke anvisningerne, men begik selvmord i 2008 ved at hoppe i en iskold flod.
Ytringsfrihed
Sagen har været igennem flere instanser i det amerikanske retssystem. William Melchert-Denkel har ikke sat spørgsmålstegn ved anklagerens faktuelle oplysninger, men hans advokater har argumenteret for, at hans udtalelser er beskyttet af ytringsfriheden, som er beskrevet i den amerikanske forfatning, der svarer til den danske grundlov.
– Vi billiger ikke hans handlinger, og vi gør intet forsøg på at antyde, at hans handlinger er noget som helst andet end ondsindede, amoralske eller fordærvede. Men vi mener, at de er beskyttede at “the first amendment” (en tilføjelse til forfatningen /red.), siger Terry Watkins, der er en af William Melchert-Dinkels advokater.
Må gerne opfordre til selvmord
William Melchert-Dinkel var tilbage i 2011 blevet dømt i en statslig domstol for at bryde en lokal lov, der gør det ulovligt at “råde” og “opfordre” folk til selvmord. Men da sagen blev anket til den amerikanske højesteret kendte højesteret den lokale lov for ugyldig. da det var en for bred indskrænkelse af ytringsfriheden. Staten måtte dog gerne forbyde at assistere folk til selvmord, vurderede højesteret. Sagen blev derefter sendt tilbage til domstolen Minnesota, da den ikke havde taget stilling til om William Melchert-Dinkel havde assisteret til selvmordene.
Det har domstolen altså nu afgjort at han gjorde, selvom han ikke fysisk gjorde noget for at hjælpe med selvmordene. Dommen slog fast, at ord alene kan være assistance til selvmord, hvis man henvender sig direkte til en person med specifikke anvisninger, der gør dem i stand til at tage deres eget liv.
– Jeg håber virkelig, at dette hjælper familierne med at finde en form for afrunding, siger anklageren Paul Beaumaster