Dom i spektakulær narkosag vækker undren

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Anklagernes korthus i en stor narkosag med brug af civil agent har vist sig at holde – forsvarer er overrasket.

Forsvarerne i den enestående narkosag med brug af en ulovlig civil agent står onsdag tilbage med undren og spørgsmål efter dommen afsagt af Retten i Aarhus.

I den 104 sider lange dom fastslår retten, at en colombiansk mand, der hjalp politiet med at afsløre to af de tiltalte, gik for vidt.

Retsplejelovens regel om, at en civil agent kun må give en yderst beskeden bistand, er ikke overholdt.

På møder i Colombias hovedstad Bogota og i København var agenten, der kaldes Maria, alt andet end tilbageholdende, da han forhandlede om at levere kokain med de to nu dømte, tyskeren Matthias Sperling og dennes ven, colombianeren Pedro Aguillon.

Retten kan ikke afvise, at Maria “har medvirket aktivt til at fastlægge den mængde kokain, der blev forhandlet om,” hedder det i dommen.

At han samtidig foregav at repræsentere terrorbevægelsen Farc kan “i sig selv have lagt et vist pres på de tiltalte.”

Under hele forløbet, der stod på i flere måneder, har Maria “optrådt som den fremtrædende aktør,” hedder det.

Men Sperling og Aguillon dømmes alligevel for at ville indføre 200 kilo kokain, som forhandlingerne drejede sig om.

Forklaringen er, at de var ganske vedholdende og ikke sprang fra. De var selv opsatte på at gennemføre den indbringende forbrydelse.

Colombianerens forsvarer er advokat Henrik Stagetorn. Han har talt om, at anklagemyndighedens korthus brasede sammen – på grund af ulovlig agentvirksomhed især i Colombia udført af Maria og af en østrigsk mand, som altså har været en slags mærkede kort.

Såvel Maria som østrigeren arbejder tæt sammen med det amerikanske narkopoliti, DEA.

– Korthuset bliver altså stående, selv om retten er enig i, at de to nederste kort skal trækkes ud. Det undrer mig, siger Henrik Stagetorn i en kommentar efter dommen.

Tyskerens forsvarer, advokat Henrik Garlik, mener, at dommen er udtryk for manglende konsekvens – den ulovlige optræden burde have ført til frifindelse, lyder det.

Begge de dømte har efter en kort samtale med deres forsvarere besluttet at anke byrettens dom. I Vestre Landsret vil de bede om frifindelse.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS