Dødsensfarlig kæmpe-gedehams dræber ved halshugning

Asiatisk kæmpe-gedehams kan blive op til 6,35 centimeter lang og hører hjemme i det sydøstlige Asien og Kina.

Offentliggjort Sidst opdateret

Hundredvis af den invasive asiatisk kæmpe-gedehams er kommet til USA.

Den er så dødelig, den i USA har fået tilnavnet ‘Murder Hornet’ – eller ‘morder-hveps’.

I den nordvestlige delstat Washington, der grænser op til Canada, advarer myndigheder om, at arten, der ligner en meget stor hveps, er farlig for mennesker og honningbier.

Kan blive mere end seks centimeter lang

Den stikkende Vespa mandarinia kan blive op til 6,35 centimeter lang og hører hjemme i det sydøstlige Asien og Kina.

Den blev første gang opdaget i Washington i december, siger Sven-Erik Spicheger, der er ledende entomolog i delstatens landbrugsministerium.

– En asiatisk kæmpe-gedehams kan stikke dig mange gange og afgive store doser gift grundet dens størrelse.

– Giften er temmelig stærk og giver lokal nekrose i såret, så du kan se din hud smelte omkring såret, siger Sven-Erik Spicheger til Reuters.

Også dødelig for mennesker

Entomologen forklarer, at et menneske kan overleve et til to stik, men hvis man bliver stukket yderligere, vil nekrosen brede sig til organerne, hvilket kan være dødeligt.

Asiatiske kæmpe-gedehamse er også en stor trussel mod honningbier.

Et par af dem kan udslette en hel bikube på et par timer.

– Asiatiske kæmpe-gedehamse dræber alle bierne ved halshugning. Derefter forsvarer de bikuben og bruger biernes afkom til at fodre deres egne, lyder det på Washingtons landbrugsministeriums hjemmeside.

– Bestøvning er en enorm del af landbruget i USA. Hvis de får lov til at sprede sig i USA, vil det være katastrofalt, siger Sven-Erik Spicheger.

Myndighederne gætter på, at den asiatiske kæmpe-gedehams er kommet til landet gennem containerskibe fra Asien.

De advarer om, at hvis man ser en asiatisk kæmpe-gedehams, skal man straks kontakte myndighederne og ikke forsøge at dræbe dem.

De angriber typisk ikke angriber mennesker, men kan de gøre det, hvis de føler sig truet.

Morderisk dyr

Chris Looney, der er entomolog ved “Washington State Department of Agriculture,” har holdt et foredrag om det særlige insekt, hvor han fra starten gjorde det klart, hvad det var for en størrelse, man helt konkret havde med at gøre, siden hvepsen er kendt for at kunne dræbe både dyr og mennesker.

Ekspertens arbejdsplads er begyndt at lede aktivt efter den store hveps, efter at man mindst to gange med sikkerhed har set den i USA. Trods dens skræmmende størrelse understreger Chris Looney dog, at den store hveps ikke er farlig for mennesker, men han har alligevel et ret konkret råd til dem, der skulle løbe på en ude i naturen; løb den anden vej!

Dødsfald

Bliver man stukket af en hveps af den størrelse, risikerer man altså at lide skade på lever og nyrer, og mellem 40 og 50 mennesker dør hvert år i Japan efter stik fra hvepsen, nogle af allergiske reaktioner, andre af konkret forgiftning.

Det er uvist, hvordan den store hveps er kommet fra asien til USA, men at den har nået Amerika skulle være ganske sikkert.

Powered by Labrador CMS