Død mand vinder sag over bank
Vestjysk Bank købte mere risikable værdipapirer til ratepension, end kunde havde givet lov til, og nu har ankenævn dømt pengeinstituttet til at give de efterladte fuld dækning
Citathistorie: Faglige Seniorer
En dødssyg mand opdagede sidste forår en alvorlig brøler i sin økonomi. Hans bank havde investeret næsten 600.000 kroner af hans pensionsmidler langt mere risikabelt end aftalt.
Han klagede til banken, men de tog ikke hans indsigelser synderligt højtideligt. Han var nødt til at rykke flere gange for at få svar. Til sidst måtte han klage til Det finansielle ankenævn.
Manden døde i december i fjor, og nu er der kommet en afgørelse i sagen.
Vestjysk Bank får hård kritik. Banken skal give de efterladte fuld dækning, forlanger et enigt ankenævn.
Det skriver Faglige Seniorers nyhedsbrev.
Fra middel til høj risiko
Sagen startede tilbage i 2017. Her aftalte manden med banken, at en mindre del af hans ratepension kunne sættes i en mixpulje med middel risiko.
Det drejede sig om 127.000 kroner. Men alligevel satte banken dem i en pulje med høj risiko.
Kunden havde også en anden ratepension i banken med lidt over 450.000 kroner. De stod på en højrentekonto. Men i 2019 flyttede banken dem ind i den samme mixpulje med høj risiko.
Først i foråret 2020 opdagede manden, hvad banken havde gjort. Han var i gang med at tjekke økonomien på grund af fremskreden sygdom og for at sikre sin kone bedst muligt.
Hans gennemgang skete kort efter, at corona-epidemien havde ramt aktier og andre værdipapirer hårdt på verdens børser. Mange havde på det tidspunkt lidt tab på deres pensionsinvesteringer.
Har afvist klagerne
Vestjysk Bank har over for ankenævnet afvist klagerne. Banken siger, at de løbende har sendt kunden oversigter. Her kunne han have set, hvad hans pensionsmidler var sat i. Når han ikke har protesteret over for brevene, så har han stiltiende accepteret, at ratepensionen var sat i en pulje med høj risiko, mener banken.
Vestjysk Bank hævder også, at det blev aftalt, at midlerne skulle investeres i den mere risikable pulje. Også selv om banken selv har skrevet i en aftale til kunden, at det skulle være med middel risiko.
Har begået fejl
Investerings- og pensionsdirektør Dan Løkke fra Arvad Finanshus har læst et resumé af sagsforløbet. Han mener, at banken må have begået en fejl.
“Vi kan gribe pengeinstitutter i at tage for høje priser eller manglende samarbejdsvillighed. Men det er ikke typisk, at de investerer med højere risiko, end de skriftligt have aftalt med kunden. Det har jeg aldrig set før”, siger Dan Løkke til Faglige Seniorers nyhedsbrev.
Han tilføjer, at det ikke burde være nødvendigt for kunder at gøre noget specielt for at tjekke, at deres bank nu handler, som de har aftalt. Folk skal have tillid til, at det foregår på den korrekte måde, når der står underskrifter på en aftale.
Dan Løkke siger, at banken har tjent forholdsvis lidt ved at investere anderledes end aftalt. Derfor mener han, at det er usandsynligt, at banken har gjort det i ond tro.