Dit tandkød afslører farlige tendenser

Sukker spiller større rolle for folkesygdommen paradentose end tidligere troet. Forskere efterlyser afgifter.

Hvis du skærer tænder, så kan det være tegn på, at du fejler noget helt andet. Men det kan også smadre din mund. KLIK VIDERE OG SE HVORFOR. Foto: Scanpix
Hvis du skærer tænder, så kan det være tegn på, at du fejler noget helt andet. Men det kan også smadre din mund. KLIK VIDERE OG SE HVORFOR. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Sodavand og slik øger risikoen for både huller i tænderne, men også for betændelse i tandkødet.

Artiklen fortsætter under videoen.

Derfor skal sunde kostvaner og afgifter prioriteres højere. Sådan lyder konklusionen på et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet.

– Selv børn ved, at fodrer du karius og baktus med sukker, så får du let huller. Men vores forskning tyder på, at sukkerholdig kost også kan fremme sygdomme i tandkødet, siger professor, dr.odont. Bente Nyvad fra Institut for Odontologi og Oral Sundhed på Aarhus Universitet.

Ny forbindelse

Hun har stået i spidsen for projektet, der bygger på en kritisk gennemgang af litteraturen inden for de seneste 50 år.

– I alle mine år som tandlæge hed det sig, at bakterier gav tandkødsbetændelse, hvis du ikke børstede tænder godt nok. Men vi har vist, at du kan skrue op og ned for tandkødsbetændelse med dit sukkerforbrug.

Som eksempel peger hun på, at stenalderkost, der indeholder færre kulhydrater, giver mindre tandkødsbetændelse.

– Sukker har ikke traditionelt været forbundet med tandkødssygdom. Man ved dog, at store mængder sukker i blodbanen fremmer sygdomme som diabetes, hjertesygdomme og fedme. Vi mener, at det måske er den samme sammenhæng, vi ser i tandkødet, siger Bente Nyvad.

Danskerne æder sukker som ingen andre

Danmark er i verdensklasse, når det gælder søde sager. Det er ikke alene et problem i forhold til sygdomme som diabetes, hjertesygdom og fedme.

Ny forskning tyder på, at også folkesygdommen paradentose næres af et højt sukkerindtag.

* Danske børn og unge indtager fem gange så mange søde sager og søde drikke, som der er plads til i en sund kost.

* Danmark er det land i verden, hvor befolkningen køber mest slik. Hver dansker køber årligt 6,6 kilo. Inklusiv chokolade kommer hver dansker i gennemsnit op på 12,3 kilo slik og chokolade om året.

* I årene 2012 til 2018 steg salget af sodavand med 24 procent til 87 liter årligt for hver eneste dansker.

* Børn og unges indtag af slik og søde sager i weekenden er steget med op til 25 procent i perioden 2005-2013.

* De mange ekstra kalorier øger risikoen for overvægt, som senere i livet øger risikoen for diabetes, hjerte-karsygdomme og visse kræfttyper.

* En undersøgelse af sukkerkulturen blandt børnefamilier viser, at forældres opfattelse af, hvor mange søde sager de må give deres børn, er langt over de officielle anbefalinger.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet og forskningsprojektet “Er du for sød?”.

Dette skal man gøre

Hun mener derfor, at sunde kostvaner bør prioriteres langt højere, hvis man vil skåne befolkningen for en række belastende behandlinger.

– Omkring hver anden dansker over 50 år har tandkødsbetændelse fra tid til anden. Måske skal vi tænke bredere, hvis kosten er en del af et større sygdomskompleks, som vi før har overset.

Hun opfordrer politikerne til få øjnene op for, hvor stor en betydning et mindre sukkerforbrug har for sundheden i hele kroppen.

– Reducerer man forbruget af sukker, ligesom man har gjort med rygning, ville det have en stor effekt. Både for tandsundheden og for en række andre sygdomme som diabetes, hjertesygdom og fedme.

Bente Nyvad peger derfor på afgifter på slik og sodavand som helt oplagte steder for politikerne at tage fat.

– De har hidtil været tonedøve overfor afgifter. Men jeg håber, det her studie kan bidrage til mere opbakning, siger Bente Nyvad.

Powered by Labrador CMS