Dit salt ændrer sig for altid
Fra 1. juli vil bordsalt indeholde mere jod.
Mange har nok aldrig studset over, hvorfor der på en pakke helt almindelig bordsalt altid står, at den er “tilsat jod.”
Det er den, fordi jod er vigtigt for dig. Og fordi, man ikke får meget jod andre steder fra. Derfor blev det tilbage i år 2000 lovpligtigt for saltproducenterne at putte jod i salt.
Mangel på jod kan nemlig blandt andet føre til en forstørre skjoldbruskkirtel, der også går under navnet struma ifølge Fødevarestyrelsen.
Hvis børn lider af mangel på jod, kan det desuden føre til mental retardering og dværgvækst, skriver Netdoktor.dk. Derfor er jodmangel særdeles farligt for gravide og ammende.
Siden år 2000 har der altså været 13 milligram jod per kilo i dansk salt. Det førte til, at danskerne nåede op over det anbefalede minimum på 150 mikrogram per dag.
Men siden er jodindtaget faldet. Jod findes blandt andet i fisk og skaldyr.
Derfor skal salt fra 1. juli tilsættes 20 milligram jod per kilo, skriver Fødevarestyrelsen:
“Ved at skrue på kravene, kan vi og virksomhederne på en nem måde gøre en forskel for folkesundheden. Folk skal endelig ikke spise mere salt. Men især en del kvinder vil have gavn af at få lidt mere jod, end det de i øjeblikket får gennem deres almindelige måltider,” forklarer Henrik Dammand Nielsen, kontorchef i Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.