Dit hjem er smækfyldt med farlige stoffer
Børn spiser og sutter på ting, og derfor kommer de let til at indtage flere af boligens potentielt skadelige stoffer.
De er der overalt, de farlige stoffer. Og ikke alle er behørigt markeret med et gult skilt med et skelethoved.
Også vores hjem er fyldt med dem. Nu viser en ny undersøgelse, at eksponering over for de stoffer kan måles i blod og urin.
I galleriet over artiklen kan du se, hvad – og hvor – stofferne bruges til ting, vi alle har i vores hjem.
Maling, belægninger og byggematerialer. Der er masser af kemi i vores boliger.
Nogle stoffer findes ikke kun i luften, men sætter sig også på overfladen af møbler og andet inventar, og herfra kan de komme ind i kroppen.
– Mindre børn har en tendens til at putte ting i munden, så de har ofte et indtag ad den vej, hvis stofferne er til stede i boligen, fortæller Jørn Toftum, som er professor ved Institut for Byggeri og Anlæg på DTU Byg.
I blod og urin
Et nyt amerikansk studie, som blev præsenteret på det årlige møde for American Association for the Advancement of Science, viser, at nogle potentielt skadelige stoffer fra gulve og møbler kan spores i børns blod og urin.
Forskerne fra Duke University har undersøgt forekomsten af såkaldte halvflygtige organiske stoffer i børns blod og urin.
Resultatet er, at man finder signifikant højere koncentrationer af de potentielt skadelige stoffer hos børn, der bor i hjem med vinylgulve, eller hvor der er brugt bromerede flammehæmmere i sofaen.
Elektronik og møbler
Det er et eksempel på de halvflygtige organiske stoffer, som også kaldes SVOC, som står for semi-volatile organic compounds.
– SVOC bliver brugt i vidt omfang i elektronik, møbler og byggematerialer og kan spores i næsten alle indendørs miljøer, udtaler Heather Stapleton, som er miljøkemiker ved Duke University.
Jørn Toftum forklarer, at de halvflygtige organiske stoffer sætter sig på overflader.
– De er ikke i luften, men de sidder alle mulige steder. Stofferne sætter sig specielt på støvkorn, som har en stor overflade, fortæller Jørn Toftum.
Seks gange så højt
I den amerikanske undersøgelse så de blandt andet på hjem, hvor der i stuen stod en sofa med skum, der var behandlet med bromerede flammehæmmere.
De kunne konkludere, at i de hjem havde børnene en seks gange så høj koncentration i deres blodserum af PBDE, som anvendes som flammehæmmer.
De to mest problematiske stofgrupper af flammehæmmere er på nuværende tidspunkt PBB og PBDE, skriver Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.
Vinylgulv er en stor synder
Tidligere har man observeret ved dyreforsøg, at hvis mus og rotter indtog PBDE under den tidlige udvikling, fik de neurobehaviorale forandringer og skader på deres reproduktive systemer som voksne
Undersøgelsen fra USA viste også, at i hjem med vinylgulve var der en 16 gange så høj koncentration af stoffet BPP (benzylbutylftalat, red.) i børnenes urin.
Jørn Toftum fortæller, at det tidligere har haft stort fokus i Sverige, hvor vinylgulve er meget udbredt.
– Nu er vinylgulve ikke så udbredte i Danmark, men de halvflygtige stoffer kommer som vist i det amerikanske studie også fra andre kilder, siger han.
Luft ud – men det er ikke nok
Det er altid en god idé at lufte ud i boligen flere gange dagligt ved gennemtræk, men det kan ikke fjerne problemet.
– Ventilation skubber til ligevægten mellem koncentrationen af stoffer på overflader og i luften og kan holde luftens koncentration nede, forklarer Jørn Toftum.
– Men man kan ikke ventilere problemet bort, for stofferne siver fra materialernes indre til overfladen og afgives derfra til luften, tilføjer han.
Kig efter mærkerne
Miljøstyrelsen råder til, at man som forbruger efterspørger produkter, der er mærket med eksempelvis det nordiske mærke Svanen eller EU-Blomsten.
– Vi er hele tiden tre skridt efter industrien, fordi der bliver introduceret et væld af nye stoffer, som vi ikke rigtig kender, og vi ser først generne flere år efter for eksempel i form af allergi, siger Jørn Toftum.