Dit drikkevand skal nu undersøges grundigt

250 boringer underkastes nye undersøgelser.

Formålet med de nye undersøgelser er at finde ud af, hvad der faktisk er i vores vand. Genrefoto.
Offentliggjort Sidst opdateret

Dansk grundvand underkastes nu nye undersøgelser af, hvad der gemmer sig deri. Miljøstyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at formålet med de nye undersøgelser er at finde ud af, om der er pesticidstoffer i vandet.

Første skridt blev taget, da pesticidarbejdsgruppen under Vandpanelet anbefalede en massescreening af det danske grundvand. Herefter var opgaven i udbud, og nu er man klar til at teste.

Miljøstyrelsen skriver, at man skal lede efter 350 nye pesticidstoffer, man ikke før har ledt efter. Man agter at undersøge 250 boringer rundt omkring i Danmark, og formålet er at få billede af, om vandforsyninger i fremtiden bør holde øje med flere pesticidstoffer, end de gør i dag. De 250 boringer bruges i forvejen til overvågning af drikkevand. Dem er der 1000 af i Danmark.

Nyheden kommer efter, at DR Nyheder tidligere i 2019 kunne fortalle, at alle danske kommuner blev bedt om at teste drikkevandet for pesticidet chlorothalonil-amidsulfonsyre, som tidligere har været brugt i landbruget og maling.

Hvad skal undersøgelsen bruges til?

Den besked kom, efter at stoffet, der kan være sundhedsfarligt, blev fundet i to drikkevandsboringer, og beslutningen blev truffet af daværende miljøminister Jakob-Ellemann jensen (V).

– Jeg beder kommunerne om at teste det, fordi jeg vil være sikker på, at det ikke er i vores drikkevand. Vi ser på det med stor alvor, fordi det kan være skadeligt for vores arveanlæg, sagde Jakob Ellemann-Jensen til DR.

Artiklen fortsætter efter videoen 

Styrelsen for Patientsikkerhed udsendte i forbindelse med ministerens udmelding en pressemeddelelse. Her kunne man blandt andet læse, at styrelsen frarådede folk mod at drikke vand med stoffet i.

– Vi ved ikke, om chlorothalonil-amidsulfonsyre er sundhedsfarligt. Men man kan ikke på nuværende tidspunkt udelukke, at stoffet kan give skader på cellernes DNA, hvis man indtager det via drikkevandet. Derfor anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed ud fra forsigtighedsprincippet, at man ikke drikker vand, der indeholder chlorothalonil-amidsulfonsyre, sagde Anne Hempel-Jørgensen, overlæge og sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed i pressemeddelelsen.

Formålet med at lede efter nye pesticidstoffer i 250 boringer er at finde ud af, om man i fremtiden skal bede vandværker holde øje med flere pesticidstoffer, end man gør i dag.

Powered by Labrador CMS