Dit blod kan afsløre, om du er for træt til at køre bil

Mere end halvdelen af danske bilister har prøvet at køre, selv om de for følte sig for trætte til det - en ny test kan måske sætte en stopper for det farlige fænomen.

Offentliggjort Sidst opdateret

De fleste har nok prøvet at køre bil, mens øjenlågene har været tunge som bly og munden står på vid gab.

I hvert fald svarede 57 procent af de adspurgte danskere, at de inden for et år havde kørt selv om de følte sig for trætte til det, i løbet af det seneste år, da Megafon spurgte danskerne om det tilbage i 2014.

Og det er faktisk decideret farligt – ifølge en amerikansk undersøgelse, som Newsbreak.dk tidligere har skrevet om, er træthed en medvirkende årsag til mindst 9,5% af alle færdselsuheld.

Ifølge den danske overlæge og søvnekspert Jan Ovesen, kan det at køre, mens man er træt, faktisk svare til at køre med alkohol i blodet:

– Er du stået op klokken 6 og holder ved til klokken 24, har du været vågen i 18 timer. Og der er din reaktionstid forlænget svarende til, at du har 0,5 promille i blodet – under forudsætning af, at du har sovet otte timer natten inden. Men mange sover måske kun seks timer, og så når de det punkt endnu før – efter måske kun 14 timer, har Jan Ovesen tidligere udtalt til Ritzau.

Træthed kan måles i blodet

Måske derfor giver det ekstra god mening, at det er lykkes et hold forskere på Surrey University i England at lave en blodprøve, der skal kunne identificere træthed.

Avisen The Sun har skrevet om den nye test, som forskerne har testet på 72 personer, hvoraf halvdelen havde gået en nat uden søvn. I 92 procent af tilfældene virkede testen.

Og ifølge en af forskerne bag, Emma Laing, håber de, at testen kan bruges fremadrettet af for eksempel politiet:

– Det er svært at lave en individuel vurdering af, hvor meget søvn en person har fået. Det gør det svært for politiet at finde ud af, om bilisten var i en tilstand, hvor vedkommende kunne køre, eller for arbejdsgivere at vide, om deres ansatte er arbejdsdygtige, siger hun.

Blodprøven benytter sig af et computerprogram, der analyserer aktiviteten i 68 gener, som menes at blive påvirket af manglende søvn.

Powered by Labrador CMS