Dit affald dræber Danmarks dyreliv
Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 1812 oplever at få opkald om dyr, der sidder fast i affald, der er smidt i naturen.
Du har sikkert oplevet det. I skoven, på engen eller hvilket som helst andet sted i naturen, hvor du går tur, ligger der servietter, emballage fra fast food restauranter, plastic eller noget helt fjerde.
Dyrenes Beskyttelse understreger nu, hvor alvorligt det er, når affald bliver efterladt i naturen. For det kan betyde død for dyrene, fremgår det af en pressemeddelelse fra Dyrenes Beskyttelse.
En regulær dødsdom
Dyrenes Beskyttelses oplever ofte at blive kontaktet på deres vagtcentral 1812, når et dyr hænger fast i et eller andet affald, som formentlig er blevet smidt i naturen. For de fleste af dyrene er det en regulær dødsdom.
– Når dyrene bliver viklet ind i affald, kan de både blive forhindret i at indtage føde eller komme til at hænge fast i andre ting på grund af det affald, de er viklet ind i. Fasthængende dyr får ofte en langsom og smertefuld død, fortæller biolog hos Dyrenes Beskyttelse Michael Carlsen.
Det er resterne af mad og drikke i de beholdere, som du bringer med i naturen, dyrene bliver lokket til af. Selv om de kan få hovedet ned i beholderen, betyder det ikke, at de kan få det ud igen.
Ingen undskyldning
Pindsvin kan sidde fast i plastikringene, der sidder omkring en sixpack, fugle kan sidde fast i net, snor eller lignende, mens bare de mindste stumper plastik kan ødelægge dyrenes mave- og tarmsystem.
Derfor kommer Dyrenes Beskyttelse med en klar anbefaling til danskerne om at smide skraldet i skraldespanden – ikke i naturen.
– Det har intet med genbrug at gøre at efterlade plastik og andet affald i naturen. Selv hvis man ikke kan se en skraldespand i nærheden, er det aldrig et argument for at smide det på jorden. Du er ansvarlig for skabelsen af dette affald, så derfor skal du også sørge for, at det ender sikkert i en skraldespand. Der er absolut ingen undskyldning for at smide det i naturen, fastslår biologen.