Disse ting må du ALDRIG gøre med din hund – du kan blive alvorligt syg

Klik dig gennem galleriet og se, hvad du skal lade være med med en hund i huset.

Lad ikke din hund spise af din hånd. Gør du det alligevel, må du ikke lade den slikke maden af din hånd. Hvis den gør det, er der nemlig stor risiko for, at du får overført coli- og jordbakterier til din hånd, og hvis du efterfølgende fører hånden op til munden – ja, så er der stor risiko for, at du kan blive smittet med roskildesyge eller endda få en forgiftning. KLIK for næste advarsel. Foto: Colourbox.
Lad ikke din hund spise af din hånd. Gør du det alligevel, må du ikke lade den slikke maden af din hånd. Hvis den gør det, er der nemlig stor risiko for, at du får overført coli- og jordbakterier til din hånd, og hvis du efterfølgende fører hånden op til munden – ja, så er der stor risiko for, at du kan blive smittet med roskildesyge eller endda få en forgiftning. KLIK for næste advarsel. Foto: Colourbox.
Offentliggjort Sidst opdateret

Mange hundeejere har et meget nært og kærligt forhold til deres kæledyr.

Der er dog nogle ting, du straks skal lade være med at give King eller Elvis, eller hvad du nu kalder din hund, lov til.

De ting kan du se i galleriet over artiklen. Og der er en god grund til, at det er en rigtig dårlig ide at lade hunden sove i sengen og en lang række andre ting; du risikerer nemlig at blive rigtig syg.

– Hunde soignerer sig selv med tungen og bruger tænderne til at fjerne lopper og rense pelsen. Derudover har den snuden og munden nede i græs, jord, døde dyr, som den finder på jorden, andre dyrs efterladenskaber, og hvad den nu ellers finder på sin vej, har hygiejneekspert og lektor ved Professionshøjskolen Metropol, Michael René, tidligere foralt til tv2.dk.

– Du kan få både colibakterier fra hunden, når den har vasket sig selv med tungen, samt jordbakterier og campylobacterbakterier, og de kan gøre dig syg, sagde han videre.

Omgangssyge har fået navn efter Roskilde

I Danmark kaldes sygdom med norovirus for “roskildesyge”, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1936. Her blev en tredjedel af Roskildes indbyggere ramt af let feber, svimmelhed, opkastning og diarré. Epidemien i Roskilde blev omtalt i Ugeskrift for Læger i januar 1936, og her brugtes navnet Roskildesyge for første gang.

Undgå norovirus

God køkkenhygiejne og god personlig hygiejne ved madlavning er nøgleord, hvis du vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre med norovirus. For eksempel bør du altid skylle frugt og grøntsager grundigt og vaske hænder hyppigt ved madlavning.

Norovirus er meget modstandsdygtige og tåler for eksempel frysning og de fleste kemiske behandlingsprocesser. Men norovirus overlever ikke kogning eller klor i høje koncentrationer.

Kog frosne hindbær

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at man giver frosne hindbær et opkog i et minut. Baggrunden for denne anbefaling er, at der har været flere tilfælde af roskildesyge hos hospitalspatienter, restaurantgæster og private, der har spist frosne hindbær fra udlandet. Når man koger bærrene, fjerner man norovirus.

Undgå at lave mad ved sygdom

Hvis du er syg af norovirus og umiddelbart efter, du har været syg, bør du ikke tilberede mad til andre mennesker. Du kan nemlig smitte andre via fødevarer.

Restauranter, kantiner og butikker skal være meget opmærksomme på, at en syg medarbejder kan sprede virus. Ifølge fødevareloven må personer, der kan overføre smitte, ikke have med fødevarer at gøre.

Har du roskildesyge?

Hvis du er syg af norovirus, er symptomerne kvalme, vandig ikke-blodig diarré, pludselig opkast, mavepine og mavekramper. Nogle får også lav feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 12 til 48 timer, fra et menneske er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Du er typisk syg i 24 til 60 timer.

Norovirus smitter både direkte fra person til person via opkast eller afføring og indirekte via for eksempel grydeskeer, håndtag, vand og fødevarer.

Normalt bliver mellem 30 procent til 80 procent af de, der udsættes for smitte, syge.

Hvilke fødevarer kan du blive syg af?

Alle fødevarer, som kommer i kontakt med virus, kan gøre dig syg. Virus kan forurene fødevarerne i alle led fra produktion til servering. Det sker oftest ved brug af forurenet vand eller ved smitteoverførsel fra en syg medarbejder.

Fødevarer, der har givet udbrud af roskildesyge, er skaldyr, især rå østers, salat, frosne hindbær, delikatesse mad, bageriprodukter og drikkevand. Ofte er norovirus et problem på sygehuse, plejehjem og i institutioner. Sygdomsudbrud er også almindelige, hvor der indtages fælles måltider, som i kantiner og restaurationer.

/ritzau/

Du kan blandt andet få Roskildesyge af nogle af de ting, mange danskere lader deres firbenede venner gøre.

Powered by Labrador CMS