Disse symptomer kan betyde kræft
Symptomerne kan forveksles med en noget mindre dramatisk sygdom.

Symptomer på analkræft kan i visse tilfælde forveksles med symptomer, der minder om hæmorider. Symptomer på analkræft – kræft i endetarmsåbningen – kan også forveksles med rifter i endetarmen.
Det er derfor en god ide at opsøge en læge, hvis du har ovenstående symptomer.
Kræften bekæmpelse understreger betydningen af at gå til læge – også selv om det drejer sig om at blive undersøgt i ‘private områder’.
Symptomer på analkræft
Symptomerne på analkræft – kræft i endetarmsåbningen – kan være: Kløe ved åbningen, blødning fra endetarmen, smerter ved afføring eller en knude, der stikker frem.
Undersøgelse for analkræft
Der er flere måder, man undersøger patienten for analkræft: Det er blandt andet en undersøgelse af endetarmen med fingeren og en kikkertundersøgelse. Hos kvinder bliver der også foretaget en gynækologisk undersøgelse.
Hvis der ved disse undersøgelser findes noget unormalt, skal der foretages en biopsi. Er svaret positivt, bliver der foretaget yderligere undersøgelser, der skal klarlægge, om sygdommen har spredt sig og hvor udbredt den er.
Hvorfor får man analkræft?
Ifølge Kræftens Bekæmpelse skyldes cirka 90 procent af tilfældene en infektion med HPV-virus. Den smitter ved seksuel kontakt. Risikoen for at få sygdommen øges også ved analsex, rygning, AIDS og HIV-infektion.
For 30 år siden var antallet af tilfælde det halve af, hvad det er i dag. Det antages, det skyldes, at flere dyrker analsex. Stigningen er størst blandt kvinder, som da også er overrepræsenteret i denne form for kræft.
Hvor mange får analkræft?
Fra 2011-2015 er der i gennemsnit registreret 41 mænd med analkræft og 101 kvinder.
I Danmark lever cirka 1150 personer med sygdommen. De 849 af dem er kvinder.
Statistikken for at overleve analkræft
Efter et år med sygdommen var 87 procent af mændene stadig i live – for kvinderne var tallet 93 procent.
Efter fem år er tallene henholdsvis 58 og 67 procent.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse.