Disse søde videoer må du ikke dele

Der er ikke langt fra sød video til del-knap på de sociale medier. Og det er måske et problem.

Forskerne har blandt andet brugt en meget populær video med en lemur som case. (Foto: Scanpix)
Offentliggjort Sidst opdateret

Et nyt amerikansk studie viser, at der er en mørk bagside bag søde, virale videoer med skønne eksotiske dyr.

Når en video med et sødt, eksotisk og truet går viralt stiger efterspørgslen på dem som kæledyr nemlig samtidig, skriver Futurity.

I studiet har forskerne kigget på en video fra 2016 med en lemur, der viser to drenge præcis hvor og hvordan, den vil klappes og kløes. Den kan ses HER.

Videoen nåede i løbet af en uge op på 20 millioner visninger på Facebook, og på Twitter blev interessen for lemurer pludseligt også intens.

Forskerne har målt, at der i perioden var en stor stigning i antallet af søgninger efter “kæle-lemurer” på både Twitter, Google og Youtube i perioden efter videoen gik viralt.

Og det frygter de betyder, at krybskytter og andre øjner en god forretning:

– Vi ved godt, at det nok er de færreste, der søger på det, der rent faktisk skaffer en kæle-lemur. Men vi frygter, at de billeder, folk danner sig af de her dyr, ændrer på, hvordan man opfatter dem. Det kan give negative konsekvenser for deres liv i naturen, siger Tara Clarke, der er professor i evolutionær antropologi.

Ulovlige kæledyr

Lemurer leverer kun frit på øen Madagascar ud for Afrika. De er ulovlige at have som kæledyr, men findes alligevel på masser af hoteller og restauranter, hvor de trækker turister til.

For 20 år siden fandtes der anslået omkring 750.000 ring-halede lemurer i naturen. I dag ved man ikke hvor mange, der er tilbage, men nogle forskere gætter på, at der kun er omkring 5000 tilbage i naturen.

Andre studier har vist, at billeder af for eksempel chimpanser og egern-aber i kontakt med mennesker også har haft indflydelse på, hvor truede folk tror, de er.

Og det er generelt en rigtigt dårlig idé at tage et selfie med en abe eller dele en sød video med en truet lemur, slår Tara Clarke fast:

– Det vi prøver at sige er bare; tænk lige to gange før du trykker like eller deler, siger Tara Clarke til Futurity.

Powered by Labrador CMS