Disse kameraer bliver ulovlige 15. marts

Ny lov om registrering af overvågningskameraer træder i kraft 15. marts 2021

Meningen er, at politiet skal spare værdifuld tid i deres efterforskning. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Virksomheder og offentlige myndigheder skal se at få styr på deres overvågningskameraer i en fart.

For 15. marts træder en ny lov om registrering af overvågningskameraer i kraft, skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Loven gør det obligatorisk for virksomheder og offentlige myndigheder at registrere de kameraer, der overvåger gade, vej, plads eller lignende område, der benyttes til almindelig færdsel.

Det samme gælder private aktører som boligforeninger og trossamfund, der har fået særlige tilladelser til at hænge kameraer op.

Som udgangspunkt koster det en bøde på 2000 kroner i førstegangstilfælde at overtræde loven.

Det opklarer sager

Loven er blevet vedtaget for at lette politiets arbejde.

I pressemeddelelsen nævner Rigspolitiet sagen om bombesprængingen ved Skattestyrelsen i 2019 som et konkret eksempel på, hvornår kameraregisteret gør nytte.

Her var det primært videooptagelser fra kameraer rundt omkring i byen, som gjorde det muligt at identificere gerningsmændene, og følge deres færden til og fra gerningsstedet.

Derfor glæder Henrik Sønderby, som er leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), sig over den nye lovgivning:

– Der er virkelig mange eksempler på, at kameraoptagelser har været helt centrale for politiets opklaringsarbejde. Nogle af de mest profilerede eksempler er selvfølgelig skyderiet ved Krudttønden eller sprængningen ved Skattestyrelsen i København sidste år, men det er langt fra kun i de store sager, at det er et nyttigt redskab.

Så nemt er det

Registreringen af kameraer foregår på politiets hjemmeside, politi.dk, hvor man med ganske få klik og ved brug af NemID registrerer, hvor der er opsat kameraer.

Loven gælder ikke private borgeres overvågningskameraer, men disse opfordres også til at lade sig registrere:

– Jo flere kameraer vi har kendskab til, jo bedre kan vi gøre vores arbejde, siger Henrik Sønderby, som er leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter .

Henrik Sønderby understreger i øvrigt, at politiet ikke får adgang til overvågningen:

– Det er vigtigt at slå fast, at politiet ikke får direkte adgang til tv-overvågningen, fordi man registrerer sit kamera. Der er simpelthen tale om, at vi får et overblik over hvor i landet, der hænger overvågningskameraer, og hvem vi skal kontakte for at få udleveret optagelser, så vi hurtigt kan sikre sporene, hvis der er sket en forbrydelse i området, siger han.

Dermed skal politiet ikke bruge værdifuld tid på at afsøge området for kameraer.

Powered by Labrador CMS