Disse danskere er særligt udsatte i trafikken

Unge bag rattet har fire gange så stor risiko for at ende i en ulykke som deres forældre.

De unge er kraftigt overrepræsenteret i statistikkerne. Arkivfoto: Rasmus Skaftved
Offentliggjort Sidst opdateret

Det kan være nervepirrende at sende sit barn med nyt kørekort ud i trafikken, for de unges risiko for en alvorlig ulykke er langt højere end forældrenes.

Heldigvis kan forældre gøre noget for at påvirke unges adfærd under kørslen.

Derfor søsætter Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden nu en kampagne, der er målrettet netop unge i aldersgruppen 17-24 år.

Det sker på den triste baggrund, at 88 unge har mistet livet og 690 er kommet alvorligt til skade, mens de har siddet i en personbil i perioden 2015-19:

– Når unge kommer alvorligt til skade i trafikken, sker det ofte, fordi de tager flere chancer bag rattet, og fordi de vælger at køre for stærkt eller har alkohol i blodet. De unge bilisters manglende rutine og højere risikovillighed har desværre den konsekvens, at de oftere er involveret i ulykker, som går ud over dem selv, deres kammerater i bilen eller andre trafikanter på vejene, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

De seneste fem år er 1.714 mennesker blevet dræbt eller kommet alvorligt til skade i ulykker, hvor en 17 til 24-årig bilist var involveret. Når unge bilister er involveret i alvorlige trafikulykker, er der altså ofte også andre, der kommer alvorligt til skade eller bliver dræbt.

Kampagnen retter sig både mod de unge – og deres forældre. Forældre opfordres til at blive ved med at køre med de unge, også når de har fået kørekort.

Skræmmende holdninger

Flere undersøgelser har vist, at unge trafikanter ofte har holdninger, der divergerer fra færdselslovens bestemmelser.

En undersøgelse fra Gjensidige Forsikring fra august viste eksempelvis, at godt hver 10. unge svarede, at de har kørt bil uden at vide, om de havde en promille.

Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring, er ikke imponeret over statistikken.

– Unge mennesker er alt for ofte involveret i spiritusulykker, og det er alarmerende, når så mange unge sætter sig bag rattet uden at være sikker på, de ikke har alkohol i blodet. Det er ikke kun livsfarligt for dem selv, det er det også for deres medtrafikanter, sagde Henrik Sagild da.

I en anden undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension siger 27 % af bilisterne mellem 18 og 35 år, at det er acceptabelt at være uopmærksom, når man kører bil.

– De fleste bilister er heldigvis enige i, at uopmærksomhed og bilkørsel slet ikke hører sammen. Men det er overraskende, at så mange synes, at det er i orden at rode med mobilen, taste på sin GPS eller lede efter ting, når man kører bil, for man udsætter sig selv og andre for en stor risiko, når man er uopmærksom, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Powered by Labrador CMS