Disse bykonger siger stop
Kommunalvalget betyder farvel til mangeårige borgmestre. To af dem bryder sig ikke om at blive kaldt bykonger
Når de nye byråd skal konstituere sig efter kommunalvalget 16. november, bliver det i en række kommuner med en ny frontfigur efter mange år med den samme borgmester.
I otte af kommunerne har en borgmester, der har siddet i mindst tre perioder, svarende til 12 år, besluttet at takke af.
Netop mange år med borgmesterkæden er især noget af det, der kendetegner en ægte bykonge eller -dronning, lyder det fra forskere i kommunalpolitik.
- Man skal sidde noget tid, før man kan kategoriseres som en bykonge, siger Ulrik Kjær, professor ved Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet.
Lotte Bøgh Andersen, professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, supplerer
- De allerstærkeste bykonger og dronninger har både siddet lang tid, har et sikkert flertal bag sig og er i virkeligheden repræsentanter for hele kommunen og ikke bare deres egen partilinje, siger hun.
Dette valg betyder et farvel til i hvert fald en borgmester, der lever op til definitionen "bykonge" på alle parametre.
I Gentofte takkede den konservative borgmester Hans Toft af 1. maj for at give plads til sin efterfølger, partifællen Michael Fenger.
Hans Toft var på det tidspunkt den længstsiddende borgmester med 28 år, og hans parti har absolut flertal i byrådet.
Han var desuden nummer to på listen over de største personlige stemmeslugere på landsplan ved sidste valg med 36,9 procent af stemmerne i Gentofte.
Selv er han dog ikke meget for betegnelsen "bykonge".
- Konger bliver jo født til deres job.
- Men som borgmester får man jo ikke noget forærende. Jeg har ydet det, jeg skulle, for at få de stemmetal, jeg har fået, siger Hans Toft.
Stopper efter 20 år
I Vejen siger den siddende borgmester Egon Fræhr (V) stop efter snart 20 år som borgmester. Han mener ikke, at prædikatet "bykonge" spiller sammen med virkeligheden på rådhuset.
- Jeg kan ikke rigtig vedkende mig det der billede af en, der troner ud over det hele. Sådan fungerer det ikke.
- En borgmester kan rigtig meget. Men det er jo fuldstændig afgrænset af, hvad byrådet vil være med til, siger han.
- Selv om jeg har haft absolut flertal i to af de fem gange, jeg har konstitueret mig, så har jeg altid haft de andre partier med, for det giver det bedste forløb i arbejdet, siger han.
Lotte Bøgh Andersen mener også, at betegnelsen måske er misvisende.
- Det er bestemt ikke enevældige konger eller dronninger - det er nogle mennesker, der faktisk også formår at skabe bred opbakning og en fælles retning for kommunen, siger hun.