Disse byer får nu en politistation
Politistationernes placeringer er dog ikke afgørende for den politiindsats, der kan ydes i nærområdet, lyder det fra ekspert
Citathistorie:TV2 Lorry
Der kommer 20 nye nærpolitistationer i Danmark.
I hovedstadsområdet kommer der således nærpolitistationer i byerne Helsinge og Kastrup, ligesom der også kommer stationer i tilknytning til fire udsatte boligområder – Nivåhøj/Islandshøjparken i Nivå, Høje Gladsaxe i Gladsaxe, Askerød i Hundige og Vildtbanegård i Ishøj.
Det erfarer TV 2 Lorry, der har fået indsigt i dokumenter fra Justitsministeriet.
I bunden af artiklen kan de se en oversigt over, hvor nærpolitistationerne bliver placeret i resten af landet.
I december sidste år indgik regeringen og en række andre partier et nyt politiforlig, der blandt andet indeholdt oprettelsen af nye nærpolitistationer. Her blev det offentliggjort, i hvilke kommuner de nye nærpolitistationer skulle placeres.
Onsdag ventes det så nu, at Justitsministeriet offentliggør de nøjagtige placeringer for de mere end 20 nye nærpolitistationer i hele landet.
Det kan ud fra et politifagligt synspunkt give god mening at placere en nærpolitistation i eksempelvis Høje Gladsaxe, hvor der ikke tidligere har været nærpoliti, mener Adam Diderichsen, adjunkt og politiforsker på Københavns Professionshøjskole.
Han mener dog ikke, at en nærpolitistations placering i sig selv har betydning for, om borgerne vil opleve mere tryghed i deres hverdag. Til gengæld kan selve stationen være med til at opbygge en tættere relation mellem borgere og politibetjentene.
– Man kan arbejde mere forebyggende og gå i dialog med borgerne om problemer. Og der skal man selvfølgelig ikke være for langt væk, men det afgørende er, at man er til stede over en længere periode og opbygger gode relationer, siger Adam Diderichsen.
Forebyg blandt unge
Han mener eksempelvis, at lokalpoliti kan være med til at forebygge, at unge ender i organiseret kriminalitet.
TV 2 Lorry kunne i marts måned fortælle, at Helsinge i Gribskov Kommune har været plaget af flere voldsomme overfald på unge. I slutningen af marts kulminerede det med to lokale demonstrationer under overskriften ’Nej til bander i Gribskov’.
Og nu vil borgerne i nordsjællandske Helsinge altså inden længe se politibetjente rykke ind i byen. TV 2 Lorry erfarer, at den gamle politistation i byen, som blev forladt i 2014, bliver genetableret som nærpolitistation med en ugentlig åbningstid på 15 timer.
Nøjagtig placering ikke vigtig
Adam Diderichsen mener dog, at det ikke ville betyde noget, om den nye nærpolitistation blev placeret i Gilleleje eller Helsinge i Gribskov Kommune.
– Betjentene skal ikke sidde på stationen ret meget. Det hjælper ikke. De skal ud at lære de unge at kende, snakke med lokale borgere, skolen og ungdomsklubben. Det kan du godt gøre i Helsinge, hvis stationen ligger i Gilleleje. Men det er en fordel, at den ikke ligger i København, siger Adam Diderichsen.
Han mener desuden, at snakken om åbningstider kan blive en ”pseudo-debat”.
– Der er noget andet, der er vigtigere, end om den har åbent 15 eller 20 timer. Man skal sørge for, at det er de samme folk, der arbejder der. De skal være der i en længere periode, og de skal have de rette kompetencer til at lave dialogbaseret politiarbejde, siger Adam Diderichsen.