Disse brancher har den laveste løn

Andelen af lavtlønsjob i Danmark er steget. Det kan ende med et A- og et B-hold på arbejdsmarkedet.

Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie:Avisen.dk

Knap ti procent af lønmodtagerne på det danske arbejdsmarked er lavtlønnede, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd bruger Eurostats definition på et lavtlønsjob, og her betragtes man som lavtlønnet, hvis man har en timeløn under 153,70 kroner.

(I galleriet over artiklen kan du se en liste over de 10 brancher, der ligger længst nede på listen. Der gemmer sig nok en overraskelse eller to. Hvilket job har DU? Listen viser, hvor andelen er højest af lavtlønnede over 30 år. Tallet er andelen af lavtlønnede over 30 år i procent).

Et lavtlønsjob er nemlig defineret som et job med en timeløn på under to tredjedele af mediantimelønnen, hvor studerende ikke er regnet med.

Analysen bygger på de seneste tal fra Danmarks Statistik fra 2018.

I de senere år er der sket en stigning af lavtlønsjob. Før 2014 lå andelen af lavtlønsjob under otte procent.

– Det er først og fremmest ufaglærte og personer med udenlandsk oprindelse, der varetager lavtlønsjob. Gennem de senere år har vi set en stigning i andelen af lavtlønsjob i Danmark, og det gælder især blandt unge, siger senior analytiker Emilie Agner Damm fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

– Hvis ikke vi skal ende med et A- og et B-hold på arbejdsmarkedet, skal den udvikling stoppes, siger hun.

Få lavtlønnede sammenlignet med andre lande

I et internationalt perspektiv har Danmark dog en lav andel af lavtlønsjob. I hele EU lå andelen af lavtlønnede gennemsnitligt på 17,2 procent, viser de nyeste Eurostat-tal fra 2014.

– Sammenlignet med andre europæiske lande har Danmark en lav andel af lavtlønsjob. Det skyldes den særlige danske arbejdsmarkedsmodel, hvor lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer gennem mange år har sikret gode job. Det kan kun lade sig gøre i fremtiden, hvis vi husker værdien at organisere os, siger senioranalytiker Emilie Agner Damm.

Powered by Labrador CMS