Disse bilister er jaget vildt – i hele juli

Der én ting, du ikke skal gøre i juli. Eller nogensinde, for den sags skyld.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det sker jævnligt, at politiet i landsdækkende kampagner sætter ind mod bilister – ofte med en overordnet tema.

Nu bliver der – igen – sat målrettet ind mod spiritusbilister. Og ikke en uge eller en weekend – næ, hele juli er sat af til at jagte de, der ikke kan finde ud af, at alkohol og spiritus er en dårlig cocktail.

Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Kontrol i hele juli

En hel måned med landsdækkende spirituskontroller i trafikken i forbindelse med sommerens mange sociale arrangementer. Det er hvad, der venter trafikanterne fra mandag 2. juli, som politiet skriver.

Politiets kontroller vil variere fra politikreds til politikreds alt afhængig af de forskellige arrangementer herunder koncerter, byfester, MC-træf med videre, som afholdes i politikredsene i juli måned.

Også om søndagen

Politiet vil også udføre kontroller på søndage, hvor man stadig kan være påvirket efter indtagelse af spiritus efter festen aftenen forinden.

Og her skal man være ekstra opmærksom. 25. juni kunne Newsbreak.dk fortælle om en kvinde, der dagen efter en bytur blev taget for spritkørsel – med tre børn på bagsædet. Klokken 13 – dagen efter den våde bytur.

I galleriet over artiklen kan du se, hvornår du igen kan køre bil, hvis du en aften har fået lidt godt til ganen.

Også spiritus og narkotika

Udover spirituspåvirkning vil der også ske kontrol af, om førerne er påvirkede af narkotika eller medicin.

Spirituskørsel udgør en alvorlig fare for ulykker i trafikken. På trods af, at det er blevet mindre accepteret at køre i påvirket tilstand, er der stadig spirituspåvirkede trafikanter i hver femte dødsulykke. Der er cirka ti gange højere risiko for at komme alvorligt til skade som bilist, hvis man er spirituspåvirket i let grad, og risikoen stiger eksplosivt med stigende promille.

Flere ulykker om sommeren

Der sker flere spiritusulykker med personskade i sommermånederne juni og juli end for eksempel i november og december.

Således har 192 personer mistet livet eller er kommet alvorligt til skade i spiritusulykker i trafikken fra 2013 til 2017 i månederne juni og juli mod 133 i november og december, viser tal fra Vejdirektoratet.

Alene i juni og juli måned sidste år sigtede politiet 1.031 personer for spirituskørsel.

– Spirituskørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet. Målet med vores kontroller er at få dem stoppet, før de skader sig selv eller andre, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, og fortsætter:

Mistanke om spirituskørsel?

  • Fortæl ham eller hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
  • Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag eventuelt bilnøglerne
  • Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
  • Ring efter en taxa og lån eventuelt ham/hende penge til taxaen
  • Tilbyd en overnatning
  • Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
  • Hvis han/hun alligevel kører, så kontakt politiet på telefonnummer 114

– Vi skal alle sammen hjælpe hinanden med at forhindre spirituskørsel, men det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun har drukket.

Powered by Labrador CMS