Digital post: Ikke alle kommuner er klar

Arkivfoto.
Offentliggjort Sidst opdateret

Det kan godt være, at du skal være klar til at modtage alle dine breve fra kommunen i din digitale postkasse i stedet for i den, der står ude foran dit hus eller i din opgang, om knap to uger.

Men helt anderledes ser det ud hos kommunerne. De er nemlig ikke alle sammen klar til at levere al din post digitalt per 1. november.

Digitaliseringskonsulent i Kommunernes Landsforening (KL) Jacob Poulsby Andersen fortæller, at man ikke har tal for, hvor meget post hver enkelt kommune er klar til at sende ud digitalt.

»Men dem, der sender mest ud, sender omkring 60-70 procent af posten digitalt. Der er dog stor forskel på, hvor mange breve hver enkelt kommune sender. Så selvom det her fra 1. november bliver obligatorisk for borgerne at kunne modtage posten digitalt, kommer der til at være en periode efterfølgende, hvor man stadig kan forvente, at der kommer nogle breve på papir,« siger han.

Målsætningen lyder, at 80 procent af kommunikationen mellem kommune og borger skal foregå digitalt i 2015. Og Jacob Poulsby Andersen føler sig overbevist om, at kommunerne nok skal nå i mål, selvom det ikke er alle, der er tæt på endnu.

»I de kommende år vil vi se, at kommunerne kommer til at sende mere og mere post digitalt. På sigt vil vi gerne så tæt på 100 procent som muligt, men vi kommer aldrig til at nå 100 procent,« siger digitaliseringskonsulenten og forklarer, at det er der to årsager til:

»Dels er der nogle borgere, der er blevet fritaget for den digitale post, så de stadig kommer til at få deres post på papir. Og dels er der simpelthen nogle breve, der ikke kan sendes ud digitalt – eksempelvis hvis man skal have tilsendt et nyt sundhedskort. Og når det regnes fra, så burde vi ved udgangen af 2015 lande på, at 80 procent af den post, der bliver sendt ud fra den offentlige sektor, bliver sendt digitalt.«

Men selvom KL ikke er bange for, at det går for langsomt med den kommunale overgang til digital post, lyder der helt andre toner fra Dansk Folkeparti.

»Det er jo at gøre grin med borgerne, når det offentlige kræver, at borgerne skal være klar til digital post, og så er man det ikke selv. Dansk Folkeparti har rejst en forespørgselsdebat i Folketinget om digital post, som efter min mening udvikler sig mere og mere til en skandale,« siger værdiordfører Pia Kjærsgaard (DF) i en skriftlig kommentar.

Hun holder fast i, at det burde være frivilligt, om man vil modtage sin post digitalt eller ej.

»Som absolut minimum bør regeringen udskyde det, så det ikke allerede træder i kraft 1. november. Det bør udskydes, til det offentlige er klar til at håndtere den digitale post, og så kan man bruge ventetiden på at overveje, om det her nu overhovedet er en god idé. Det mener jeg og Dansk Folkeparti ikke,« understreger Pia Kjærsgaard.

Powered by Labrador CMS