Diabetiker i pandemien: Jeg var bange for at dø
For diabetikerne Helle Schou Jeppesen og Line Maria Sørup har corona-pandemien haft stor indvirkning.
Da det først trængte ind i den danske befolkning, at det der corona var kommet for at blive, bredte angsten sig. Prøv at forestil dig, hvordan det ville være, når man ovenikøbet har en kronisk sygdom som diabetes.
Tidligt blev der blandt andet peget på, at diabetikere var i risikogruppen, mens der også florerede nyheder om, at forskningen viste, at diabetikere var i risiko for at opleve et meget hårdere sygdomsforløb, skulle de blive ramt af coronavirus.
– For at være helt ærlig, så var jeg bange for at dø af det, siger Helle Schou Jeppesen, der har type 2-diabetes, til Newsbreak.dk.
Hun og diabetikeren Line Maria Sørup er en del af en ny dokumentar, der skal vise, hvordan livet som diabetiker er i en tid, hvor Covid-19 hærger.
Slog diagnosen hen
62-årige Helle Schou Jeppesen og 45-årige Line Maria Sørup har begge efterhånden levet med type 2-diabetes i mange år nu.
De oplevede begge to, at øjeblikket, hvor de blev diagnosticeret, var et skæbnesvangert moment, selv om det ikke var alt, der gav mening.
Helle Schou Jeppesen fik sin diagnose i 2015, men hun tog egentlig til lægen, fordi hun oplevede, at hendes fingre var meget hævet.
– Lægen troede først, at det var ledgigt. Da der skulle tages prøver til det, blev mit blodsukker også målt. Det fik jeg gjort to gange. Så sagde han, at ‘du har diabetes’, siger hun og fortsætter:
– Jeg reagerede ved, at jeg fortrængte det. Jeg havde rigtig svært ved at tage det ind.
For Line Marie Sørup kom diagnosen seks år tidligere. Diagnosen ramte hårdt.
– Jeg tænkte, jeg skulle dø i morgen. Jeg var 33 år, og jeg kunne ikke forstå det, siger hun til Newsbreak.dk.
Hun fortæller, at hun egentlig ikke vidste ret meget om det at være type 2-diabetiker, men at hun hos lægen blev udstyret med to pjecer og en lang liste over mulige følgesygdomme.
– Det er så det, mit liv er blevet til. Det kan jeg huske, at jeg tænkte, siger hun.
Veninden hjalp
Begge kvinder stod lidt på bar bund.
Line Maria Sørup greb ud efter sit netværk, og heldigvis havde hun en veninde, der var type 1-diabetiker, og hun hjalp hende meget.
– Hun er grunden til, at jeg kom igennem det. Det var ikke lægen, han sagde bare, at du har fået gammelmandssukkersyge. Det er svært at finde en identitet i som 33-årig, siger hun.
Foruden veninden kunne en kollega også guide hende meget, da kollegaens far havde type 2-diabetes. Det blev til, at de brugte pauserne på at sprinte på trapperne, fordi det var med til at sænke blodsukkeret, ligesom at kollegaen fortalte, hvad Line Maria Sørup skulle vælge i kantinen.
For Helle Schou Jeppesen tog det dog noget tid, før hun virkelig oplevede, at diagnosen krævede, at hun skulle ændre på sit liv.
– Jeg fik at vide, at mine tal var velreguleret, og så har jeg ikke taget hensyn nok. Lægen har jo ikke sagt, at jeg bare skulle leve, som det passer mig. Men det sagde jeg til mig selv inde i mit eget hoved, desværre, siger hun.
En stor forskrækkelse
Det er kun få måneder siden, at Helle Schou Jeppesen igen kom til at opleve, hvordan hendes liv blev ændret. I februar er den ukendte coronavirus, der dengang ikke havde et navn, nået til Danmark. Flere danskere har taget den med hjem fra skiture i blandt andet Italien og Østrig.
– Jeg blev så forskrækket! Da Mette Frederiksen lukkede landet ned, tænkte jeg, hvad søren er det her for noget?, siger hun.
I månederne efter gik det stille og roligt op for den 62-årige, at hun om nogen var i risikogruppen. Ikke nok med den kroniske sygdom, så spillede alderen og hendes overvægt også ind. Det fik hende til at reagere.
– Jeg kontaktede Diabetesforeningen for at høre, hvor udsat de mente, jeg var. Jeg kontaktede egen læge, og vi snakkede om mine tal, siger hun.
Dernæst gik hun i isolation.
Hun plejede at gå til fysioterapi og træning, men det turde hun ikke deltage i. Hun turde heller ikke at handle ind. Det var stort set kun hendes mand, hun omgikkes med. Ikke engang børnene eller børnebørnene måtte hun se.
– Mine børn har ikke måttet besøge mig, og jeg har ikke set mine børnebørn. Det var gyseligt!, siger hun og roser hendes familie til skyerne, fordi de har været så forstående.
– Jeg er et meget socialt væsen, så mit humør blev da påvirket. Det har nok været lidt hårdt for min mand, tilføjer hun.
En gigantisk ændring
For den 45-årige Line Maria Sørup blev pandemien også en del af en stor livsomvæltning.
– I starten havde jeg – ligesom mange andre – svært ved at tage det seriøst, siger hun.
Men da en kammerat pludselig blev smittet, da han var skiguide i Frankrig, opdagede hun, at der faktisk var noget om snakken.
– Som diabetiker blev vi udsat for en masse skrækscenarier. Det var meget uklart i starten. Der blev proppet meget frygt ind i vores hoveder: ‘Hvis det her rammer dig, så dør du’, siger hun.
Hun vidste godt, at hun var i risikogruppen. Tanken om det blandet sammen med tiden i lockdown til at genoverveje livet, fik hende til at tage en masse store beslutninger på en gang.
– Jeg har lagt mit liv helt om, siger hun.
Hun startede med at sætte mål om, hvor mange skridt hun skulle gå om dagen. Efter at øge helt vildt og nå til et mål om 20.000 skridt om dagen, er det nu korrigeret til 12.000 skridt om dagen.
Efter at have røget cigaretter, siden hun var 13, stoppede hun også med det.
Hun har hyret en personlig træner, der har medvirket til, at hun på et halvt år har tabt sig otte kilo.
– Den coronavirus-smitte man fik lige op i ansigtet, var en sund reminder om, at man ikke bare skal læne sig tilbage. Jeg havde været tilbagelænet for længe. Jeg var nødt til at gøre noget, siger hun.
Åbnede mere op
Livet som type 2-diabetiker fortæller de to kvinder om i dokumentaren Leve uden at dø – pandemien med diabetes, der bliver sendt på TV 3 den 14. november, som er Verdens Diabetesdag.
Den er lavet i samarbejde med Beat Diabetes Foundation, Nent Group har grundlagt.
I dokumentaren besøger den svenske læge og tv-vært Peter Jhide, der også er diabetiker, ikke bare Helle Schou Jeppesen og Line Maria Sørup, men en lang række andre skandinaviske diabetikere. Alle har fortalt, hvordan livet under pandemien har været for dem.
– Vi har alle haft store udfordringer i løbet af det sidste år, men for diabetikere har det været værre end for mange andre mennesker. For denne patientgruppe har det virkelig været en tid, der handlede – og forsat handler – om at leve uden at dø, tv-vært Peter Jhide i en pressemeddelelse.
Helle Schou Jeppesen har efterhånden løsnet reglerne for sin selvisolation, selv om det tog lang tid. Hun er begyndt at se sine børn og børnebørn, og det vil hun “meget nødigt undvære igen”, men hun holder fortsat fast i en begrænset omgangskreds.
For Line Maria Sørup har den store livsstilsændring betydet, at frygten for sygdommen har lagt sig. Hun føler, at hun er meget bedre rustet nu, hvis sygdommen skulle hoppe på hende.