DF: -Regeringen omgår Folketinget
DF ser behov for normalisering af Folketinget efter manglende lovet politisk inddragelse i plan for genåbning.
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at tiden er kommet til, at Folketinget vender mere tilbage til sine normale arbejdsgange for at kunne kontrollere regeringen. Det bør ske efter påske, siger formanden.
Det gør han blandt andet efter, at hans parti trods løfter om inddragelse i diskussionen af, hvordan Danmark skal genåbnes efter coronanedlukningen, ikke er blevet det.
– Vi har ikke hørt noget fra regeringen i forhold til forhandlinger om, hvordan vi kan genåbne Danmark. Og det undrer os rigtigt meget, fordi mange danskere har en forventning om, at vi løser de her ting i fællesskab i Folketinget.
– Og der er der et dybt mærkeligt, at vi nu i en uge efter, at Mette Frederiksen (S) havde bebudet at vi skulle have det, ikke har haft forhandlinger om det, siger Kristian Thulesen Dahl.
Mandag i sidste uge sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at Danmark muligvis kan begynde en kontrolleret genåbning efter påske. Hun sagde yderligere, at hun inden for “dage” ville kontakte partiledere.
Første skridt til genåbning
Søndag erfarer flere medier, at Mette Frederiksen mandag vil præsentere de først skridt til en genåbning.
– Vi står i et paradoks. For vi vil gerne bakke op om regeringen og løse det her i fællesskab. Men det virker som om, at regeringen kører dette her noget solo.
– Så bliver der en forskel på, hvordan virkeligheden er, og hvordan danskerne tror det foregår på Christiansborg. Der mener jeg, at danskerne har ret til at vide, hvordan det foregår, siger Kristian Thulesen Dahl.
I sit ugebrev, der sendes ud søndag, skriver partilederen, at der er andre punkter, hvor han mener regeringen er gået uden om Folketinget under coronakrisen.
Og det altså i en grad, hvor han mener, at det er på tide, at Folketinget vender mere tilbage til normalen så regeringen kan stilles til regnskab via spørgsmål og samråd.
Mange hastelove
Som situationen er nu, er møder i Folketinget stærkt begrænset, og der er blevet indført en stor mængde hastelovgivning under krisen.
– Vi er meget, meget afhængige af, at regeringen åbner kortene over for partierne og viser mellemregninger.
– Når den ikke gør det, så bliver vi nødt til at have Folketinget til at fungere, så vi kan udøve den kontrol med regeringen, som hele tankegangen bag vores demokrati er bygget på.
– Jeg mener, at behovet klart er der for, at Folketinget får genetableret sig som befolkningens kontrollant over for regeringen. Og jeg mener også, at der er tid til det nu, siger Kristian Thulesen Dahl.
Stor støtte til Frederiksen
Mette Frederiksen oplever dog trods kritikken fra Kristian Thulesen Dahl stor st øtte i befolkningen.
Håndteringen af coronakrisen fortsætter nemlig med at give Mette Frederiksen (S) medvind i meningsmålingerne. Det viser en måling foretaget af Altinget.
I målingen, der er foretaget fra den 26. marts til den 1. april, svarer markante 51 procent af de adspurgte Mette Frederiksen som statsminister efter næste valg. Det er en stigning på 20 procentpoint eller 65 procent siden starten af marts.
Spurgt om, hvordan de adspurgte mener, at Mette Frederiksen klarer sig som statsminister, svarer 79 procent, at de mener hun klarer det godt. En stigning fra 39 procent.
Tillid til håndtering
Fredag viste en meningsmåling foretaget for Ritzau af Voxmeter, at 86,3 procent af de adspurgte mente, at “regeringen har gjort det, der skal til” i forhold til coronakrisen.
Omkring 80 procent svarede, at de har tillid til regeringens håndtering.
– Det er et udtryk for, at danskerne føler, de bliver ordentlig inddraget og får ordentlig information med de mange pressemøder, der har været undervejs. Det, tror jeg, har været med til at øge tilliden, uanset at der har været en del strategiskift undervejs, sagde politisk kommentator Hans Engell fredag.