DF: Regeringen bør spørge danskerne om bankunion

Foto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

Regeringen melder nu, at man er positivt stemt for, at Danmark tilslutter sig den europæiske bankunion. Det sker på baggrund af en analyse af de juridiske og økonomiske aspekter , der fremlægges torsdag.

Analysen viser også, at regeringen ikke behøver at spørge danskerne om lov til at tilslutte Danmark til den fælles bankunion, fordi der ikke er tale om suverænitetsafgivelse, skriver politiko.dk.

Men regeringen bør respektere, at danskerne har udtrykt deres holdning til fælles økonomi i EU, ved at stemme nej til euroen, lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF).

»Regeringen har i dag besluttet, at Danmark skal med i euro-landenes bankunion. Og det endda uden at spørge danskerne først i form af en folkeafstemning. Bankunionen er naturlig for euro-landene, så man må se regeringens beslutning som endnu et skridt i retning af at forberede indførelsen af euro i Danmark. Den danske befolkning har sagt klart nej tak til euroen. Endda to gange. Det burde regeringen respektere,« siger han i en skriftlig kommentar.

På baggrund af analysen er det regeringens vurdering, at det er bedst for Danmark at gå med i ordningen. Men tidspunktet for, hvornår det skal ske, er endnu uvist.

Bankunionen indebærer blandt andet et europæisk banktilsyn, og at der over en årrække opbygges en fond på cirka 55 milliarder euro, der kan bruges til at afvikle nødlidende banker.

Regeringens udmelding har været længe undervejs og er blevet skubbet igen og igen.

De Radikale har trippet for at melde Danmark ind i den fælleseuropæiske ordning, mens Socialdemokraterne har været mere skeptiske. Det viste sig for eksempel under Finansrådets årsmøde i december, hvor økonomiminister Morten Østergaard (R) ifølge Børsen lovede dansk tilslutning til unionen under en lukket middag, mens erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) i sin officielle tale forholdt sig mere afventende.

Et endeligt ja til bankunionen kræver alene et flertal i Folketinget og ikke en folkeafstemning, fordi Danmark ifølge Justitsministeriet ikke afgiver suverænitet ved at gå med i ordningen.

Powered by Labrador CMS