DF: Man bør overveje at stoppe HPV-vacciner
Hovedpine, besvimelser og følelsesløshed i arme og ben er nogle af de symptomer, som hundredvis af unge kvinder har oplevet efter at have fået en HPV-vaccine mod livmoderhalskræft.
Det får nu Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) til at overveje, om vaccinerne bør indstilles på ubestemt tid.
»Jeg er nået til det punkt, hvor jeg siger, at måske skulle vi stoppe op med de vacciner, indtil vi ved mere om det,« siger hun til Radio24syv.
Advarer mod motion op til vaccinationen
Liselott Blixts udmelding kommer, efter Jesper Mehlsen, overlæge og forskningschef ved Frederiksberg Hospital i København, til Radio24syv siger, at han mener, at myndighederne bør advare pigerne mod at dyrke meget motion op til vaccinationen.
Han har undersøgt 90 piger og kvinder med symptomer, der kan være fremkaldt af vaccinen. Og langt den overvejende del havde været meget sportsaktive forud for vaccinationen:
»Hvis risikoen for, at man får bivirkninger, faktisk ser ud til at være væsentligt større, når man træner, så vil det være en god ide at sige til folk, at de skal vente med få vaccinen til et tidspunkt, hvor de ikke træner så meget,« siger Jesper Mehlsen til Radio24syv.
1.200 indberetninger om bivirkninger
Omkring en halv million piger og kvinder er blevet vaccineret siden 2006, hvor vaccinen blev indført. Sundhedsstyrelsen har til og med tredje kvartal 2014 modtaget over 1.200 indberetninger om mulige bivirkninger – hvoraf over 300 er alvorlige.
Liselott Blixt frygter, at det ikke er alle piger, der har indberettet deres bivirkninger til myndighederne:
»Jeg er bange for, at det her det bare er toppen af isbjerget. Vi ved jo ikke, om det er nok at sige til nogle aktive, at de skal indstille fysisk aktivitet en måned. Vi bør tage det her alvorligt, og måske skulle vi indstille vaccinen, indtil vi ved noget mere,« siger hun i 24syv Morgen.
Beder om en redegørelse
Sundhedsordføreren har bedt sundhedsminister Nick Hækkerup (S) redegøre for, hvilken hjælp man vil tilbyde piger og kvinder, som har mulige bivirkninger efter HPV-vaccinen.
Sundhedsstyrelsen vil ikke advare mod at dyrke intens motion op til en HPV-vaccination. Enhedschef i styrelsen, Søren Brostrøm, siger til Radio24syv:
»Vi kan ikke se, at det er veldokumenteret, at der er en sammenhæng mellem træning og bivirkninger, som gør, at vi kan komme med en generel anbefaling.«
Sundhedsstyrelsen bakkes op af den fælleseuropæiske lægemiddelstyrelse, European Medicines Agency, der ligeledes holder fast i, at det »hverken kan be- eller afkræftes«, at der er en sammenhæng mellem de oplevede bivirkninger og HPV-vaccinen.
Danmark var i 2009 et af de første lande i verden, der indførte HPV-vaccinationen i børnevaccinationsprogrammet. Alle 12-årige piger tilbydes i dag vaccinen.