DF: Kriminalforsorgen har handlet for sent på radikalisering

Arkivfoto: Keld Navntoft/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Hvordan vil regeringen modvirke den radikalisering, der sker blandt indsatte i danske fængsler? Og hvor i vores samfund befinder de, der allerede er blevet løsladt, sig i dag?

Det er nogle af de spørgsmål, som Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF), vil kræve svar på fra justitsminister Mette Frederiksen (S), når hun torsdag eftermiddag skal i lukket samråd i Folketingets Retsudvalg.

»Vi ved fra terrorangrebet i København, at gerningsmanden blev radikaliseret i fængslet, og derfor er det selvfølgelig vigtigt, at vi sætter markant ind over for de radikaliserede. Derfor skal vi vide, hvor mange det drejer sig om, og hvor de er i vores samfund i dag,« siger Peter Skaarup.

De seneste to år har Kriminalforsorgen indberettet 66 tilfælde af tegn på radikalisering blandt indsatte i landets fængsler til Politiets Efterretningstjeneste (PET). 51 af indberetningerne er kommet i år, og 36 af dem er tikket ind efter terrorangrebet i København i midten af februar.

»Når antallet af hændelser stiger så massivt, så er det urovækkende. Man kan undre sig lidt over de her tal, eftersom Kriminalforsorgen hele tiden har sagt, at de havde styr på det. Det virker mærkeligt, at man i en tid med borgerkrig i Syrien, hvor vi også har set en del radikaliserede Syrien-krigere drage af sted, kun har haft 15 tilfælde på to år, og så pludselig har man 51 tilfælde her i 2015,« siger Peter Skaarup.

Imens vurderer Socialdemokraterne og Fængselsforbundet, at det er en positiv udvikling, eftersom de mange indberetninger er et udtryk for, at de fængselsansatte er blevet mere opmærksomme på hændelser, der kan pege på radikaliseret adfærd blandt de indsatte.

Men fokus kommer for sent, mener Dansk Folkepartis retsordfører.

»Man kan sige, at myndighederne jo hele tiden skulle have været opmærksomme, ikke mindst Kriminalforsorgen. Derfor må vi jo spørge regeringen, hvad det er, der gør, at man ikke har været opmærksom på det tidligere, og hvorfor man er kommet så sent i gang,« siger han.

Ifølge Peter Skaarup bør de danske myndigheder i det omfang, det kan lade sig gøre, udvise radikaliserede personer, der er til fare for samfundet.

»Og kan det ikke lade sig gøre på grund af nogle forældede konventioner, eller at vedkommende er dansk statsborger, så må vi sætte ind med blandt andet elektroniske fodlænker og andre foranstaltninger, så man kan holde øje med dem,« siger han.

Justitsminister Mette Frederiksen skal i samråd om radikalisering i danske fængsler klokken 13.30.

Powered by Labrador CMS