Dette sker hvis de vinder
Lørdag aften kan Ukraine vinde Eurovision for tredje gang. Sker det, skal landet være værtsland næste år
Hvis man skal tro bookmakerne, så behøver Kalush Orchestra knap nok gå på scenen i lørdagens Eurovision-finale og fremføre sangen "Stefania" for at vinde hele showet.
Sejren er så sikker, at det kun giver pebernødder, hvis man spiller på det krigsramte land.
Men om det er på grund af sangens kvalitet eller et signal om støtte fra de europæiske tv-seere til Ukraine, der i februar blev invaderet af nabolandet Rusland, er der delte meninger om.
Kan blive umuligt
Skulle bookmakerne få ret, så vinder Ukraine ikke bare trofæet og æren, men også retten til at afholde showet næste år.
Og det kan selvsagt blive en umulig opgave i et krigsramt land.
Derfor anser melodigrandprix-ekspert Ole Tøpholm det som usandsynligt, at Ukraine kommer til at afholde showet i 2023.
Han kalder det en "ekstrem situation", som EBU (European Broadcasting Union, der står bag Eurovision, red.), må have overvejet inden finalen.
Forskellige scenarier i spil
- Men der er ingen fortilfælde, så der er faktisk ingen regler for, hvad der skal ske, forklarer han.
Han kan forestille sig flere forskellige scenarier, hvis sejren tilfalder Ukraine.
- Måske kommer det land, der ender på andenpladsen, til at afholde showet. Måske bliver det et naboland til Ukraine. Eller måske vælger et af de store europæiske lande at smide en kæmpecheck på bordet, siger han.
- EBU vil nok gerne give indtrykket af, at det er en åben proces - også selv om de måske allerede har taget en beslutning, siger han.
Sikkerheden altafgørende
For selv hvis krigen næste forår er et dystert minde, så kræver det både økonomi, planlægning og logistik at afholde et show, der tiltrækker tusindvis af fans, presse og turister, og som skal vises for knap 200 millioner tv-seere.
Og så er der hele sikkerhedsspørgsmålet.
- Allerede da Ukraine var værter sidst (i 2016, red.), var landet i en meget skrøbelig situation efter annekteringen af Krim. Og man kan ikke planlægge efter, at der måske er fred. Det er jo ikke et show, man stabler på benene på en måned, siger Ole Tøpholm.