Dette er godt at spise inden du skal sove

En række mad- og drikkevarer kan gøre, at du kommer til at sove bedre.

Det, du spiser og drikker, inden sengetid påvirker din søvn. KLIK VIDERE OG SE, HVAD DER ER GODT AT INDTAGE. Foto: Gerald Barcal/Panthermedia/Ritzau Scanpix
Det, du spiser og drikker, inden sengetid påvirker din søvn. KLIK VIDERE OG SE, HVAD DER ER GODT AT INDTAGE. Foto: Gerald Barcal/Panthermedia/Ritzau Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

En god nattesøvn er vigtig for din sundhed.

Men mange faktorer spiller ind i forhold til, om du får en så godt nattesøvn, som overhovedet muligt.

Det gælder blandt andet, hvad du indtager, inden du skal i seng, skriver Healthline.

Særligt findes der en række mad- og drikkevarer, der er med til at give søvnen ekstra gode vilkår. Dem kan du læse mere om i galleriet ovenfor.

Det anbefales at sove mellem syv og ni timer i streg om natten uden de store forstyrrelser, for at føle sig frisk og veludhvilet.

Antallet af timer, du sover, er dog ikke det eneste, der har noget at sige.

Det handler også om, hvor villig din krop er til at falde i søvn, når du er gået i seng.

Og det er formentlig noget af, som føde- og drikkevarer kan være med til at ændre på.

Fødevarer kan nemlig indeholde søvnregulerende hormoner.

Nogle madvarer indeholder et højt indhold af specifikke antioxidanter og næringsstoffer som eksempelvis magnesium og melatonin, der begge fremmer søvn.

For at få mest muligt ud af netop de fødevarer, skal de indtages mellem to og tre timer før sengetid.

Der mangler fortsat en del forskning omkring fødevarers evner til at forbedre din søvn, men de undersøgelser, der allerede findes, viser lovende resultater.

Søvn - hvad er normalt?

Søvn er en fysiologisk nødvendighed for alle levende væsener. Søvn har afgørende betydning for kroppens genopbygning, og mangel på søvn kan både påvirke immunforsvar og kognitive funktioner som hukommelse og indlæring. Enhver, der har oplevet en nat med dårlig søvn, ved, hvordan det kan påvirke humør, koncentration og ydeevne.

Behovet for søvn er individuelt og varierer med alderen. Små børn har brug for meget søvn, mens behovet falder med alderen. Dog er søvnbehovet forholdsvis konstant efter 25-30 års alderen. Det gennemsnitlige søvnbehov for voksne er cirka 7½ time med store individuelle forskelle.

Generelt kan man sige, at man får tilstrækkeligt med søvn, hvis man føler sig udhvilet og ikke er søvnig om dagen. Nogle mennesker kan klare sig med mindre end seks timers nattesøvn, mens andre har brug for ni timer eller mere. Begge dele kan betragtes som normalt, hvis der ikke i øvrigt er tegn på sygdom. Man bør sove regelmæssigt hver nat. Det er ikke optimalt, at man udvikler søvnmangel i løbet af ugen, for derefter at ’sove ud i løbet af weekend.

Søvnkvaliteten kan beskrives som den subjektive opfattelse af at være udhvilet og have sovet godt. Der findes forskellige skalaer til at bestemme den subjektive søvnkvalitet. Disse anvendes især til forskningsformål.

Den objektive søvnkvalitet kan bestemmes ved at måle de forskellige søvnstadier. Man ser især på mængden af dyb søvn og antallet af opvågninger i løbet af en nat. Der er ikke helt god sammenhæng mellem subjektive og objektive mål for søvnkvalitet. Man ved ikke helt hvorfor.

Kilde: Netdoktor.dk

Powered by Labrador CMS