Detaljeret gennemgang af Peter Madsens flugt
Peter Madsen kunne være uovervåget i et særskilt værksted og gå med rygsæk i fængslet, som han flygtede fra.
Drabsdømte Peter Madsen burde slet ikke have været placeret i Herstedvester Fængsel.
Det står ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) klart efter en redegørelse om Peter Madsens kortvarige flugt fra fængslet i oktober.
– Først og fremmest står det med redegørelsen klart, at den indsatte slet ikke burde have været placeret i Herstedvester Fængsel, siger ministeren i en pressemeddelelse.
– Når det derudover fremgår, at den indsatte har haft mulighed for at være uovervåget i et særskilt værksted og har kunnet transportere attrapper rundt uden ledsagelse af personale, så er det jo fuldstændig åbenlyst, at der har været alvorlige huller i sikkerheden. Det er selvfølgelig kritisabelt.
Gik rundt med rygsæk
Peter Madsen har også kunnet gå uledsaget til psykologbesøg, og han har kunnet gå rundt i fængslet med en rygsæk.
Justitsministeren mener, at der er “tydeligt behov for akutte sikkerhedstiltag” i Herstedvester Fængsel efter drabsdømte Peter Madsens flugt.
Der er blevet indført skærpede sikkerhedstiltag i flere af fængslets bygninger. Indsatte skal nu bære ejendele i gennemsigtige poser, ligesom kameraovervågningen i fængslet vil blive øget.
Desuden har Kriminalforsorgen fremlagt en national indsatsplan, hvor man vil udføre landsdækkende inspektioner og ansætte flere sikkerhedsspecialister.
En gennemgang af de øvrige indsatte i Herstedvester Fængsel har desuden medført, at fem andre indsatte er blevet flyttet fra Herstedvester Fængsel til andre lukkede fængsler.
Dagen
Peter Madsens flugtdag begyndte om morgenen omkring klokken 07.00. Her låses døren til de indsattes celler op. Kort før klokken 07.30 forlod han sin afdeling og gik til det værksted, hvor han arbejdede.
Peter Madsen var på det tidspunkt beskæftiget i fængslets bogbinderi, hvor han arbejde med bearbejdning af trææsker. Det havde han gjort siden maj, og værkmestrene var blevet orienteret om, at der skulle holdes et særligt øje med Madsen.
Klokken 09.15 blev værkstedet kontaktet af en fængselsbetjent, som fortalte, at Madsen skulle til samtale hos en af fængslets psykologer.
Fem minutter senere mødte Madsen op til samtalen med psykologen. Det foregik i fængslets administrationsbygning.
Her fortalte han psykologen – en kvinde – at han havde fremstillet en bombe og en detonator. Han viste en anordning under sin jakke, som psykologen ifølge redegørelsen har beskrevet som et “palæstinensisk bombebælte”.
Peter Madsen truede med at detonere bomben – som dog siden skulle vise sig at være en attrap – hvis psykologen tilkaldte hjælp og i øvrigt ikke hjalp ham med at flygte.
Psykologen fulgte Madsen ned ad en bagtrappe til fængslets portbygning. Her ankom de klokken 10.17. Porten var bemandet af en fængselsbetjent, som psykologen kontaktede via sin alarmtelefon.
Efter at psykologen havde talt med betjenten, tog Peter Madsen over. Også fængselsbetjenten blev truet med sprængning af bomben, og han åbnede porten.
Men Madsen var ikke ude endnu. Sammen med psykologen befandt han sig nu i en adgangssluse til fængslet. For at komme helt ud, skulle en port i det ydre hegn også åbnes. Derfor holdt han psykologen som gidsel, til han var helt ude.
Ved den ydre port gav Madsen telefonen tilbage til psykologen, og han flygtede i rask gang fra fængslet. Først da Madsen var et stykke væk fra psykologen kontaktede fængselsbetjenten vagtmesterkontoret.
Herfra blev det beordret, at Peter Madsen skulle jagtes. Cirka ti fængselsbetjente satte efter den flygtende mand. Men en af dem blev truet med en pistollignende genstand. Det skulle efterfølgende vise sig at være en attrap.
Klokken 10.21 blev politiet alarmeret, og ved hjælp af instrukser fra fængselspersonalet kunne ordensmagten pågribe Madsen klokken 10.25 i et nærliggende beboelseskvarter.
Dømt for drab
Peter Madsen sad tilbageholdt på jorden i et par timer, inden politiet kørte ham væk. Først skulle man nemlig være sikker på, at han ikke var i besiddelse af sprængstoffer.
Peter Madsen er dømt for i sin ubåd at have mishandlet og dræbt den svenske journalist Kim Wall. Han er idømt livstid, og i begyndelsen afsonede han i Storstrøm Fængsel, men blev flyttet til Herstedvester Fængsel.
Ved placeringen i Herstedvester har der dog ikke været nok fokus på Peter Madsens vilje, evne og kapacitet til at planlægge og gennemføre alvorlige overfald for at flygte. Det konkluderer Kriminalforsorgen.