Det sparer du på skift til elbil og varmepumpe

Grøn omstilling er ikke kun godt for klimaet, det kan også være godt for pengepungen. Men der er omkostninger forbundet med at skifte til elbil og varmepumpe

Offentliggjort

I 2024 vil den årlige besparelse være over 14.000 kroner for husstande, der både har skiftet benzinbilen ud med en elbil og skrottet gasfyret til fordel for en varmepumpe. 

Det viser nye tal fra brancheorganisationen Green Power Denmark.

Den årlige energiregning i 2024 for elektrificerede husstande lyder på 8851 kroner. Og det er 14.426 kroner lavere end det beløb, som ejere af benzinbiler og naturgasfyr må betale.

I regneeksemplet er der taget udgangspunkt i en elbil, der kører 4,6 kilometer per kilowatt-time, og en benzinbil, der kører 15 kilometer per liter. Kørselsbehovet for begge biltyper er på omkring 10.000 kilometer. 

Det årlige varmebehov i boligen er sat til 13,2 megawatt-timer.

Beregningerne omfatter dog ikke omkostningerne ved at anskaffe elbil og varmepumpe.

Hvis man for alvor skal kunne spare penge ved at skifte til elbil, vil det være en klar fordel at kunne oplade derhjemme med egen ladestander. Det skyldes, at man så kan udnytte tidspunkter med billig strøm, siger forbrugerøkonom i FDM Ilyas Dogru. To tredjedele - 64 procent - af elbilerne blev købt i årene 2021 til 2023 af personer med adresse i et parcelhus. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. (Arkivfoto). - Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Salget er faldet

- En ny elbil er for de fleste en større investering. Og en ny luft til vand-varmepumpe kan koste op mod 100.000 kroner mere end et nyt gasfyr, udtaler cheføkonom hos Green Power Denmark Martin Ingerslev.

Der findes forskellige typer af varmepumper. En luft til vand-varmepumpe omdanner varmeenergien i luften udenfor til rumvarme.

De seneste år er salget af varmepumper faldet. Det kan skyldes uklarhed om, hvor og hvornår der eventuelt bliver udrullet fjernvarme, og en manglende slutdato for gasnettet, vurderer Green Power Denmark. 

- Det er vigtigt, at der er økonomiske incitamenter, som kan støtte borgernes grønne valg, siger Martin Ingerslev.

Til gengæld er der fortsat gang i elbilsalget, som ifølge Green Power Denmark er godt hjulpet af, at afgifterne står til at blive reduceret væsentligt fra 2026.

De seneste år er salget af varmepumper faldet. Men en husstand med både elbil og varmepumpe i stedet for benzinbil og gasfyr vil kunne spare over 14.000 kroner på energiregningen i 2024. Det viser nye tal fra Green Power Denmark.

Sparer 1000 kroner om måneden

Også bilejernes interesseorganisation, FDM, har lavet beregninger på, hvad det vil koste at køre i en elbil i forhold til en sammenlignelig benzinbil. 

- Ser vi udelukkende på omkostninger til opladning og benzin, kan elbilejere spare op mod 1000 kroner om måneden, siger forbrugerøkonom i FDM Ilyas Dogru, men påpeger, at beregningen er lavet med udgangspunkt i et kørselsbehov på 20.000 kilometer om året.

Han tilføjer, at besparelsen vil være størst for de elbilejere, som har mulighed for at oplade elbilen derhjemme med egen ladeboks.

- Og hvis man sørger for at jagte de billige elpriser, kan besparelsen være endnu større end 1000 kroner om måneden, siger Ilyas Dogru.

- Det er én af fordelene ved elbilen - at man kan vente med at oplade, til strømmen er billigst.

Hvis ikke det er muligt at oplade derhjemme, vil den økonomiske gevinst være mindre, fordi prisen på offentlige ladestandere typisk er højere.

Powered by Labrador CMS