Det skal du vide om afstemningen i Skotland
Efter en lang og til sidst også spændende valgkamp stemmer skotterne om at rive sig løs fra Storbritannien.
Skotterne tæller kun omkring 5,3 millioner af Storbritanniens 64 millioner indbyggere, men i dag har de hele nationens opmærksomhed.
For efter i månedsvis at have diskuteret, om Skotland skal rive sig løs fra det øvrige Storbritannien og blive et selvstændigt land, er dagen for skotternes folkeafstemning kommet.
Den slutter klokken 23, og resultatet ventes i løbet af natten eller fredag morgen.
Skotland har oplevet en valgkamp, hvor borgerne har engageret sig mere, end nogen kan mindes.
Der er blevet snakket Skotland alle vegne, og der er næppe tvivl om, at skulle skotterne stemme med deres hjerter, så ville de stemme ja til at blive selvstændige.
Men hårde økonomiske fakta spiller også ind. For kan Skotland klare sig alene, er der olie nok, vil de store banker rejse ned til London?
Og hvad med pundet, valutaen, og hvad nu med EU, Nato, whisky-industrien, arbejdsløsheden og meget mere?
Alle emnerne er blevet vendt og drejet i valgkampen, hvor ja-siden har erklæret, at det kan Skotland sagtens klare selv.
Nej-siden har sagt, at Skotland risikerer store økonomiske problemer, og at det er bedre at ligge i ly af Storbritannien, hvilket også giver Skotland stor international indflydelse.
Meningsmålingerne lå længe til, at skotterne ville stemme nej, men for halvanden uge siden skete der noget. Da sagde en måling pludselig, at skotterne ville stemme knebent ja, og så gik det op for resten af Storbritannien, at landet måske sprænges.
Den konservative premierminister, David Cameron, har to gange siden da været i Skotland, hvor han er meget lidt populær. Her har han appelleret til skotterne om at bevare Storbritannien. Om at lade unionsaftalen fra 1707 leve.
Hans forgænger, skotten Gordon Brown fra Labour, siger det samme.
– Til de af jer, der er ældre, og som har levet i de seneste 50-60 år, er der en besked, I skal give til de unge. Sig, at vi kæmpede en krig for at sikre fred i dette land. Sig, at vi sammen byggede fred, sig at vi byggede velfærdsstaten, sagde Brown ved sit sidste vælgermøde tirsdag aften.
– Skotter, englændere, walisere og irere kæmpede sammen i Anden Verdenskrig, mindede han om.
/ritzau/