Det skal du huske på sommerens festivaler

Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Festivalsæsonen er allerede gået i gang, og derfor er det vigtigt at huske alle de vigtige praktiske ting, inden festivalen går i gang.

Når danskerne i år drager ud i sommerlandet til diverse festivaler, så glemmer rigtig mange, at en festival ikke kun handler om varme håndbajere, god musik og masser af fest.

Der er også en hel del praktiske foranstaltninger, man som festivalgænger bør huske på, inden man sætter kursen mod eksempelvis Roskilde, Skanderborg eller Langeland.

Det fortæller salgschefen hos Spejder Sport, Claus Damgaard Nielsen, der har stået for Spejder Sports festivalboder på Roskilde Festival siden 1998.

– En af de ting, som vi sælger rigtig meget af, er vores campingstole. Man får ondt i ryggen af at sidde på jorden en hel uge, og det har folk ikke tænkt over, siger Claus Damgaard Nielsen.

Glemmer ofte at det kan blive koldt

Han fortæller også, at rigtig mange festivalgæster ofte glemmer, hvor koldt det kan blive på en festival.

– Vores koncept er, at vi har alt det med, som folk glemmer. Vores oplevelse er, at ud af de 100.000 til 120.000 der tager på Roskilde, så aner 100.000 af dem ikke, hvad der skal til for at opholde sig udenfor ti dage i træk. Særligt når vejret bliver koldt, så mangler folk nogle ting, siger han.

– Nu har vejret været godt de sidste par år, men hvis vejret bliver blandet med både varmt om dagen og koldt om natten, så sælger vi utroligt mange tæpper, fortæller han.

Det vigtigste er teltet

En af de vigtigste ting på en festival må siges at være ens telt, men selv det negligerer folk, fortæller Claus Damgaard Nielsen.

– Særligt når det begynder at regne, har mange folk for dårlige telte med. Man tjekker ikke op på, hvordan teltet ser ud fra sidste år, og man tænker heller ikke over, at det kan blive dårligt vejr.

– Der er også rigtig mange, der kommer derned med for dårlige soveposer, så de kommer til at fryse, når det bliver under 10 grader om natten, siger Claus Damgaard Nielsen.

Du skal have styr på det praktiske

I den mere muntre afdeling handler festivaler også om andet end kun at have styr på det praktiske.

Det kan Jakob Hjort skrive under på. Han er medstifter af hjemmesiden festivalgadgets.dk, og han ser nogle klare tendenser i forhold til, hvad folk køber til festivallejren i år.

– Den klassiske ølbong er altid et stort hit, hvad end det er til en enkelt dåseøl, eller den version som seks personer kan deles om på samme tid. Men også udklædningsdragter er et hit, hvor vi så kan se, at hele lejre køber kostumer til hinanden, fortæller han.

På festivalerne har lejrene det også med at udkonkurrere hinanden, og her kan Jakob Hjort se tendenser til, at der er et decideret våbenkapløb i år.

– Der er rigtig mange, der gerne vil købe flagstænger og flag til deres lejr, så de skiller sig ud. Vi sælger særligt mange hvide flag, hvor man kan designe flaget på sin egen måde.

– Der er mange lejre, der gerne vil skille sig ud, og det ser vi især på lejrenes flagstænger. Vi har både i fem, otte og ti meter, og selv om vi ikke troede, at vi kunne sælge dem på ti meter, så går det udmærket. Vi har aldrig solgt så høje flagstænger, som vi gør i år, fortæller Jakob Hjort.

Jelling Festival åbnede som en af de større festivaler sæsonen 26. maj, mens Tønder Festival lukker sæsonen 30. august.

Sådan kommer du godt igennem festivalen

* Tøjet: Klæd dig både til godt og dårligt vejr – husk derfor gummistøvler, regntøj, varmt tøj og eventuelt et tæppe.

* Teltet: Tjek op på teltet. Rigtig mange kommer i telte, der er slidte, og som ikke er vandtætte.

* Sovepose: Sørg for at have en sovepose med, som kan holde dig varm om natten. Selvom det er varmt om dagen, kan det blive rigtig koldt om natten.

* Personlig pleje: Husk solcreme og ikke mindst en læbepomade. Ens læber kan have det hårdt, når temperaturerne skifter fra varmt til koldt.

* Drikkedunk: Køb en god drikkedunk på forhånd, da kildevandsflasker er dyre på en festival. Derudover er en god vandflaske ikke i risikozonen for at blive taget af pantsamlere.

* Stol: Overvej at købe en campingstol, da mange dages festival på jorden bliver for hårdt for ryggen.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS