Det skal du huske før du køber hund
Det er ikke lige til, når du ønsker en hund. Her får du brugbare tips til, hvad du skal tænke over.
Hunden er menneskets bedste ven. Måske går du og overvejer om, du skal anskaffe dig sådan bedste ven. Men tøv en kende, for der er ret mange ting at tænke over, før du tager den endelige beslutning.
Har du egentlig tid og råd til at have en hund? Og hvilken race passer bedst til dig? Det er nogle af de ting, du skal bryde din hjerne med, inden du kaster dig ud i at købe en hund.
Heldigvis har Dyrenes Beskyttelse og Dansk Kennel Klub i samarbejde gjort det overskueligt, hvad du skal fokusere på, inden du anskaffer dig en hund.
Tid, overskud og økonomi
Det første du skal tænke over er, om du faktisk har tid til at have en hund. Det kræver meget, for hunden er afhængig af dig.
For det første har en hund ikke godt af en for ustruktureret dag, hvor den er alene for længe. Ifølge Dyrenes Beskyttelse bør en hund ikke være alene hjemme i mere end fem timer.
Desuden estimerer Dyrenes Beskyttelse også, at du i hvert fald skal sætte 1,5-2 timer af til at lufte din hund, mens du også lige skal afsætte omtrent den samme tid til at soignere, træne og lege med hunden.
Men en hund er også dyr i drift, derfor skal man være sikker på, at man har råd til at have en hund. Du skal have minimum 300 kroner om måneden til din hund, vurderer Dyrenes Beskyttelse.
Et stort ansvar
Der er ingen tvivl om, at vælger du at få en hund, får den indflydelse på din hverdag. Har du en familie skal du sørge for, at alle i familien er enige om at få hund, for der er nemlig mange hensyn, der skal tages, når man får en hund.
Planlægning af ferier bliver anderledes, hvis du har en hund. Den skal enten passes, ellers så skal ferien arrangeres sådan, at hunden kan komme med, som er det Dyrenes Beskyttelse anbefaler.
Vælg racen
Hvis du kan sætte flueben ved alle de ovenstående overvejelser, så er det blevet tid til at tænke over, hvilken race hund, der passer bedst til dig.
Undersøg hvordan racens personlighedstræk er, og vurder om det passer til det, du havde forestillet dig. Et forbehold ved valget af race er, at vælger man en blanding kan man ikke på samme måde som de rene racer, forudse hundens personlighed.
Foruden race, er det også vigtigt at tænke over størrelsen, og om du vil have en han- eller en hunhund.
En god opdrætter
Næste skridt er at finde den bedste opdrætter af den race, som du har besluttet dig for. Det er en god idé at undersøge flere forskellige opdrættere.
Artiklen fortsætter efter videoen.
Når du har udvalgt dig et par stykker, skal du besøge dem, så du kan se om hvalpene trives hos opdrætteren. Desuden kan du med fordel se hvalpenes mor, som kan give dig et indtryk af, hvordn din hund bliver som voksen.
Noget at have in mente, når man besøger opdrætteren er at spørge ind til, om hvalpene har været i kontakt med andre. Det er meget vigtigt, at hvalpene har haft regelmæssigt kontakt med mennesker.
Den rigtige hvalp
Alle de søde hundehvalpe smelter helt sikkert dit hjerte, men her er det også vigtigt ikke bare at falde for den første og den bedste.
Der er stor forskel på hvalpenes adfærd i kuldet, derfor er det smart at observere deres opførsel. Vurder om du ønsker en frembrusende og nysgerrig hund eller én, der holder sig mere tilbage.
Har du børn, er det en god idé at vælge en midt imellem, da en stille vil blive usikker overfor børnene, mens en mere udadvendt kan blive for vild, pointerer Dyrenes Beskyttelse.
Ingen mundtlige aftaler
Sidste skridt i at købe en hund er, at du altid skal sørge for, at du modtager en skriftlig købsaftale. Købsaftalen, hvor alle oplysninger og aftaler er nedskrevet, skal være underskrevet af begge parter.
Du kan komme i problemer, hvis du kun indgår mundtlige aftaler, da det er svært at bevise, at den er gældende.