Det sagde grådkvalt statsminister

Statsministeren fastholder, at hun ikke gav ordre til aflivning af mink. Den opfattelse deler minkavler ikke.

Mette Frederiksen var berørt af samtalen med og besøget hos minkavler Hindbro. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Statsminister Mette Frederiksen (S) havde tårer i øjnene, da hun mødte pressen efter torsdagens besøg på en minkfarm ved Kolding. En tydeligt bevæget statsminister sagde:

– Vi har to generationer af rigtig dygtige minkavlere, far og søn, som på meget kort tid har fået ødelagt deres livsværk. Det er vigtigt at sige, at det ikke er deres skyld, det er coronaens skyld, at erhvervet ikke kan fortsætte, lød det fra Mette Frederiksen, mens hun tørrede tårer ud af øjenkrogen.

På gårdspladsen gav hun samtidig den første undskyldning for de tumultariske uger, der har ført til, at minkerhvervet reelt er nedlagt i Danmark.

– Vi har snakket om mange ting under besøget, men jeg har ikke brugt det ord (undskyld, red.), sagde Mette Frederiksen om den timelange samtale med minkavler Peter Hindbo og hans søn Andreas Hindbo i stuehuset på gården. Det gjorde hun dog.

Grund til at undskylde

Da hun mødte pressen, kom undskyldningen nemlig.

– Peter sagde, at jeg skulle give en undskyldning. Det kan jeg sagtens gøre. Der er grund til at undskylde for det forløb. Der er begået fejl, det skal man både kunne beklage og undskylde, sagde statsministeren, der dog ikke fortryder selve beslutningen om at aflive minkene. Det var nødvendigt af hensyn til folkesundheden.

– Der er ikke noget, der har ændret sig. Når vi beslutter at aflive minkene, så er det på grund af vurderingen fra SSI, siger Mette Frederiksen med henvisning til det sundhedsfaglige grundlag for beslutningen, som blev leveret af Statens Serum Institut (SSI).

Besøget får heller ikke statsministeren til at åbne for yderligere kompensation til minkavlerne.

– Nej, at der skal kompenseres ordentligt, har jeg tænkt hele vejen igennem, sagde Mette Frederiksen.

Hvem har skylden?

Statsministerens besøg hos minkavler Peter Hindbo kom efter nogle dramatiske uger, hvor Christiansborg har været omdrejningspunkt for et hårdt opgør om regeringens og statsministerens ageren i minksagen.

Mette Frederiksen har fastholdt, at ansvaret for, at aflivningen foregik uden lovgrundlag, ligger hos Mogens Jensen (S). Han måtte i sidste uge træde tilbage som fødevareminister og er blevet afløst af Rasmus Prehn, der allerede er tiltrådt.

Selv afviser Frederiksen at have givet en ”ordre” om at aflive minkene på et pressemøde 4. november. Her fastslog Mette Frederiksen, at minkene ”skal” aflives. Den beslutning kunne ikke forhandles, fastslog statsministeren.

På pressemødet blev det samtidig gjort klart, at Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og politiet ville blive sat ind, mens rigspolitichef Thorkild Fogde fastslog, at aflivningen skulle ske ”hurtigst muligt”. Flere uafhængige jurister vurderer, at der var tale om en ”ordre”. Sådan har minkavler Peter Hindbo også opfattet det, fortalte han torsdag. Men statsministeren afviser.

– Jeg bliver nødt til at sige, at der er forskel på politik og jura. Når man som politiker får et spørgsmål om, hvorvidt der er begået et grundlovsbrud, så nej det er der ikke. Det har justitsministeren redegjort for, siger Mette Frederiksen.

Skal ske noget

Da ministerbilen var kørt, stod den 64-årige minkavler og hans 32-årige søn tilbage. På kort tid er op mod 25.000 mink på gården blevet aflivet. Et generationsskifte var aftalt, så sønnen skulle overtage. Men med aflivningen af alle mink tegner fremtiden uvis. Alligevel følte minkavleren en vis lettelse efter mødet med statsministeren.

– Jeg føler, at statsministeren har fået en bedre forståelse for vores erhverv. Vi fortalte vores livshistorie, om vores planer, der brast. Vi talte ikke så meget om, hvad der er sket. Vi gjorde selvfølgelig opmærksom på de ting, vi er utilfredse med. Hvem der er skyld i hvad, gik vi ikke så meget ind i. Nu handler det om at se fremad, sagde Peter Hindbo.

Mette Frederiksne blev vist rundt af PEter Hindbo selv. Foto: Mads Nissen / Ritzau Scanpix
Mette Frederiksne blev vist rundt af PEter Hindbo selv. Foto: Mads Nissen / Ritzau Scanpix

Den nu forhenværende minkavler købte gården tilbage i 1985, og besætningen blev gradvist udvidet. Nu hvor minkburene er tomme, håber avleren på en god aftale på Christiansborg om erstatning til erhvervet.

Medarbejdere smittes

Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for smitteopsporing i Danmark, oplyser torsdag sen eftermiddag, at den er bekendt med mindst 310 tilfælde af coronasmittede medarbejdere på minkpelserier i Danmark.

For ni dage siden havde styrelsen konstateret over 200 smittefælde på en uge. Det drejer sig fortsat om seks pelserier i Region Midtjylland, Region Nordjylland og Region Syddanmark, fremgår det.

Minkene er blevet slået ihjel, fordi der blev opdaget en muteret variant af coronavirus, der kunne smitte tilbage til mennesker. Derved var der risiko for, at en kommende vaccine ingen effekt ville have, fordi den muterede virus kunne spredes på samme måde som den oprindelige.

Powered by Labrador CMS