Det koster din mobildata på sommerferien
Priserne for udlandstelefoni og -data falder fortsat, men danske ferierejsende bør sætte sig ind i deres abonnement, inden turen går sydpå.
Sommerferien nærmer sig, og 2014’s EU-regler for mobiltelefoni og data landene imellem er trådt i kraft. Men hvad betyder de seneste regler, når du roamer – altså går på nettet fra mobilen – på ferien?
Det europæiske dataloft sikrer, at du ikke kan komme til at bruge en masse penge på udenlandsk roaming uden at tænke over det. I stedet får du besked, når du har brugt omkring 390 kroner på udenlandsk roaming og igen, når dit forbrug runder 486 kroner, og her bliver din roaming spærret, med mindre du aktivt selv vælger at åbne for data-trafikken igen.
– Man kan godt aftale andre grænser med sin udbyder, men netop dette månedlige loft skal sikre, at du ikke bliver overrasket af en stor regning, hvis du har brugt dit mobile netværk på rejsen. Du kan dog stadig ringe og sms’e uden begrænsning på beløbet, så her skal man selv være vågen, fortæller Theis Gjedsted der er fuldmægtig hos Erhvervsstyrelsen.
Den nye EU-forordning sikrer også, at man inden for Europas grænser maksimalt kan betale 1,86 kroner per megabyte, når man er på nettet.
– Uden for EU er der ikke noget loft på, hvad data må koste, og for eksempel de tyrkiske operatører tager høje priser, fortæller John Strand, der er teleanalytiker i Strand Consult, om et af danskerne foretrukne rejsemål.
Loft aktiveres også uden for EU
Theis Gjedsted forklarer, at loftet på 486 kroner også aktiveres uden for EU, så man hurtigt bliver opmærksom på, hvis man er i gang med at roame i et meget dyrt land. Samtidig sender de fleste mobilselskaber en sms med landets takster, når danskere rejser til udlandet, og her kan man selv orientere sig om, hvor dyrt det er at bruge det mobile netværk.
– Der er jo wifi næsten alle vegne i dag, så hvis man mener, det er for dyrt at betale per megabyte, kan man jo begrænse sig til at aktivere wifi og ikke sit mobile netværk, men jeg oplever ikke, at det er roaming i Europa, der vælter økonomien for folk længere, siger John Strand.
Med en maksimalpris på 1,86 kroner per megabyte, kan en dansker bruge 261 megabytes i Europa, før spærringen træder i kraft. De 486 kroner lægges oven i det månedlige abonnement.
Sådan styrer du dit dataforbrug på ferien
– Tjek dit abonnement inden afrejse og sammenlign med andre udbydere. Er der nogen abonnementer med roaming eller billigere udlandsdata, du kan skifte til?
– Find ud af, hvad det koster at roame i det land, du rejser til, tjek dit teleselskabs hjemmeside eller den sms, du modtager ved ankomst.
– Hvis du ikke vil bruge penge ud over dit abonnement, så slå ‘mobildata’ fra, når du rejser ud af landet. På Android går du ind under “indstillinger” og “dataforbrug”, På iPhone går du ind under “indstillinger” og “mobil”.
– Aktiver wifi på din telefon, og brug det på hotellet og restauranter, der tilbyder det. Så længe du er på wifi bruger du ikke dit mobilnetværk.
Kilder: John Strand og Erhvervsstyrelsen.
/ritzau/FOKUS