Det kan ende i alvorlige ulykker
Det kan gå galt, når du på lovlig vis trykker på bilens touchskærm eller en fastspændt mobil under kørsel.
Normalt er der særligt fokus på, at man under kørsel holder fingrene langt væk fra eksempelvis sin mobiltelefon.
Men nu har Rådet for Sikker Trafik lagt fokus et andet sted. For når mobilen er fastspændt er det lovligt at røre ved den under kørsel, men det kan stadig gå galt.
Det samme gælder for bilens touchskærm, skriver rådet i en pressemeddelelse.
Fjerner fokus
Touchskærm og mobiltelefon – om den er fastspændt eller ej – fjerner førerens fokus fra vejen. Det kan ende i alvorlige ulykker.
Egentlig er det lovligt at benytte sig af bilen touchskærm samt en fastspændt telefon under kørsel. Men Rådet for Sikker Trafik peger alligevel på, at bilister bør være varsomme med netop det.
– Selv om mobilen er fastgjort, og det er lovligt at trykke på den, så skal man virkelig tænke sig godt om, før man gør det. Der skal ikke særligt meget til, at man overser en anden i trafikken, og det kan gå helt galt. Så begræns brugen af bilens infoskærm og mobilen, når du kører bil, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring og Pension har 13 procent inden for det seneste år været ved at køre galt eller er kørt galt, fordi de har brugt touchskærm eller fastspændt telefon.
For aldersgruppen 18- til 35-årige er det helt oppe på 20 procent.
Uopmærksomme bilister
Den nye undersøgelse er lavet i forbindelse med Rådet for Sikker Trafiks kampagne ‘Læg Mobilen, så er du lægger’, der kører fra den 26. oktober til og med den 15. november 2020.
Landets politikredse følger op på kampagnen og fokuserer i uge 47 på uopmærksomme bilister.
De to ting kombineret skal forhåbentlig være med til at øge trafiksikkerheden, hvilket er noget som Forsikring og Pension er interesseret i.
– Vi oplever alt for mange ulykker som skyldes uopmærksomhed, og derfor er vi nødt til at sætte fokus på de fatale følger, det medfører. I vores branche er vi meget optaget af at hjælpe med at øge trafiksikkerheden på de danske veje og har en klar målsætning om at reducere antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken, siger Thomas Brenøe, vicedirektør i Forsikring & Pension.
Ifølge undersøgelsen er uopmærksomhed noget, der rammer mange bilister. I samtlige regioner af Danmark er det mellem 47 og 54 procent, der svarer, at de det seneste år meget ofte, ofte eller engang imellem taster på bilens touchskærm.
Skal man rode med bilens integrerede skærm under kørsel, anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at man skal være sat godt ind i skærmens funktioner.