Det kan blive det næste under coronavirus-udbrud
Hverdagen er ændret for de fleste danskere på grund af coronavirus. Men vi kan være på vej mod en større ændring nemlig udgangsforbud.
Fra mandag den 16. marts og to uger frem er dagsinstitutioner, uddannelsesinstitutioner, offentlige kulturinstitutioner og efterhånden meget mere lukket ned i Danmark. Med det håber regeringen at holde nok danskere nok hjemme til, at coronavirus covid-19 ikke spreder sig alt for meget. Der er dog ikke tale om et reelt udgangsforbud for danskere, men spørgsmålet er, om et sådant bliver indført i Danmark, hvis de nuværende tiltag ikke har den effekt, regeringen håber på.
Artiklen fortsætter efter videoen
Virker de nuværende tiltag ikke, kan det derfor være, at regeringen vælger at indføre udgangsforbud. Det er noget helt andet end tvungen hjemmearbejde og mulighed for at gå ud og få frisk luft, når man gerne vil.
Hvad betyder udgangsforbud?
I ordets reelle form betyder udgangsforbud, at man kan nægtes udgang fra sit hjem i en periode.
Flere har formentlig hørt om lignende situation under Anden Verdenskrig. Her fik udgangsforbuddet tilnavnet spærretid. Det betød, at der var bestemte tidspunkter, hvor danskere ikke måtte bevæge sig udenfor.
I den danske historie er det også set i forbindelse med flygtningecentre, men også i 2018, hvor flere politiske partier mente, at mindreårige boende i de såkaldte ghettoer skulle have udgangsforbud efter klokken 20.00, fordi områderne var plaget af en masse brande og hærværk.
Er der udgangsforbud i Danmark?
Danmark befinder sig i en ekstraordinær situation, som mange danskere aldrig har ageret i før.
De kommende 14 dage er ikke et egentlig udgangsforbud. Danskere må fortsat bevæge sig udenfor på en gåtur, handle ind i supermarkeder, mens dem, der udfører kritiske arbejdsfunktioner som læger, sygeplejersker, politibetjente og så videre fortsat kan gå på arbejde.
Anderledes er det, hvis man har været i tæt kontakt med en smittet. Så skal man holde sig indendøre i to uger. Det samme gælder, hvis man er én af dem, der er vendt tilbage til Danmark fra et land, der er et risikoområde.
Kan regeringen indføre udgangsforbud?
Det er uvist om et reelt udgangsforbud er det næste på listen over tiltag, som regeringen vil tage fat i for at sætte en stopper for spredningen af coronavirus. Det er dog formentlig et tiltag, som regeringen kan gøre brug af.
Senest er et udgangsforbud blevet indført i delstaten Tyrol i Østrig under udbruddet af coronavirus. Det er kun tilladt at forlade sit hjem, når man skal til og fra arbejde, på lægebesøg, fødevarer- og apotekerindkøb samt ærinder i banken.
Den danske regering med statsminister Mette Frederiksen i spidsen har dog behandlet et lovforslag i forbindelse med udbruddet af coronavirus, der kan give regeringen lov til flere tiltag, der kunne sende danskerne på vej mod et egentlig udgangsforbud.
Lovforslaget, der gældende fra tirsdag den 17. marts 2020, er blevet skærpet, hvilket betyder, at regeringen har mulighed for at benytte sig af en række tiltag heriblandt forbud mod for adgang til offentlige institutioner, supermarkeder og butikker, offentlige og private plejehjem og sygehuse, samt skærpende restriktioner på transportmidler. Hvis alle de tiltag indføres på samme tid, minder det meget om et reelt udgangsforbud.
Regeringen har benyttet sig af nogle af tiltagene. Det er også den lov, der er baggrund for, at der de kommende to uger er daginstitutioner, skoler, biblioteker og meget mere, der er lukket.