Det her må du aldrig gøre mens du kører bil
En tredjedel af alle trafikulykker er en konsekvens af, at bilisterne ikke har fokus på det, som man skal, når man sidder bag rattet - nemlig at køre bil. Her er listen over alt det du ikke må gøre under køreturen.
Vi kender næsten kampagnen for godt: “Kør bil, når du kører bil”.
Men det er som om, at det ikke rigtig virker, for der er fortsat masser af bilister, der ikke har hovedet med sig under køreturen.
Rigtig mange har nemlig travlt med at gøre alt det du ikke må gøre under køreturen – og det går bare ikke.
Står for næsten en tredjedel af alle trafikdrab
I perioden fra 2011 til 2015 mistede 283 personer livet i en trafikulykke, hvor en eller flere af de involverede var uopmærksom på ulykkestidspunktet.
Det skriver Rådet for Sikker Trafik på sin hjemmeside – og dermed udgør den del altså lidt under en tredjedel af alle dødsulykker.
Ialt er der i de fem år dræbt 938 personer i trafikken, og desværre har tallet været let stigende de seneste par år.
Det er vigtigt at holde fokus under kørslen
Dermed er der altså god grund til fortsat et fokusere på, at der skal, ja, holde fokus bag rattet.
Newsbreak.dk bidrager gerne til det gode formål – og vi har samlet en række eksempler på alt det du ikke må gøre under køreturen.
DEM KAN DU SE I GALLERIET OVER ARTIKLEN – KLIK PÅ BILLEDET FOR AT KOMME VIDERE.
Newsbreak.dk har tidligere beskrevet loven omkring brugen af mobiltelefoner i bilen ned til detaljen.
Reglerne er faktisk ganske simple
Ifølge Kenneth Benfeldt, der er faglig koordinator i færdselsafdelingen hos Syd- og Sønderjyllands Politi, bruger politiet to paragraffer i Færdselsloven, når de udsteder bøder til bilister, som ikke kan finde ud af reglerne for hvornår de må betjene deres mobil – og hvornår de ikke må.
Den første er Færdselslovens paragraf 3, der siger at “Trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så at der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at færdslen ikke unødigt hindres eller forstyrres”. Denne paragraf bruges også i forhold til andre ting, man ikke må bruge energi på bag rattet.
Den anden paragraf i Færdselsloven, som politiet bruger til trafikanter, der betjener deres håndholdte mobiler er paragraf 55a.
Den lyder: “Førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af håndholdte mobiltelefoner.”
(Kilder: Sikkertrafik.dk, Danmarks Statistik, Vejdirektoratet, FDM)