-Det er noget forbandet svineri
Store mængder affald langs motorvejene ind mod København - særligt ved afkørslerne - er et problem. Affaldsmængderne er vokset markant de seneste år.
– Det er simpelthen noget forbandet svineri. Det er ikke noget, man bare taber i farten, siger Rune Gitz-Johansen fra København til TV 2 Lorry, da vi møder ham på motorvejsbroen på Hillerødmotorvejen ved afkørslen til Herlev.
Rune Gitz-Johansen bor i København, og han kører stort set dagligt på arbejde via Hillerødmotorvejen til Herlev.
– Det er ufatteligt beskæmmende at køre her hver morgen og konstatere, at der ligger dynger af affald langs min vej, og jeg synes, udviklingen er eskaleret voldsomt de sidste fem år, siger han.
Markant stigning
Og Rune Gitz-Johansens iagttagelser er gode nok. For de nyeste tal fra Vejdirektoratet, som har ansvaret for de statsejede veje, viser en markant stigning i mængden af affald, der er blevet samlet op fra vejkanter og rabatter langs motorvejene i hovedstadsområdet.
I 2014 blev der opsamlet 180 tons affald, mens der i 2019 blev opsamlet 391 tons affald. Det er mere end en fordobling.
– Den meget naturlige årsag er, at vi ser en kraftig stigning i trafikvæksten, og da langt det meste af det affald, der ligger ude langs vores veje, kommer fra bilister, der smider det ud af vinduet, så vil der naturligvis også ske en stigning i affaldsmængden, siger Søren Andersen, der er områdechef i Vejdirektoratet, til TV 2 Lorry.
Omkring afkørslerne
Ifølge Rune Gitz-Johansen er det særligt i vejrabatterne omkring afkørslerne, hvor bilisterne holder stille, at der smides affald.
– Når jeg holder på afkørslen og kigger over til venstre og kan se nedkørslen, så ligner det jo en sydlandsk losseplads, siger han.
Affaldet får også lov til at ligge længere tid uden at blive samlet op. I 2018 sænkede Vejdirektoratet standarden for oprydning for at kunne holde opretholde sikkerheden på vejene.
– Oprydningen er nedprioriteret på grund af en politisk prioritering af, hvor mange penge skal vi bruge på det her område, og der har man så valgt, at vi lever med at have et lavere serviceniveau på det her, siger Søren Andersen.
En uskik
Bilisternes interesseorganisation, FDM, mener, at det er en uskik, at der smides affald ud fra bilerne.
– Det er jo klart. Man skal ikke kaste sit affald ud, når man sidder bag rattet eller kører rundt i trafikken. Det må man tage med til den nærmeste rasteplads eller tage med hjem i sin egen skraldespand for den sags skyld. Det hører ingen steder hjemme at smide det ud i naturen eller langs vejen, siger Dennis Lange, der er juridisk konsulent hos FDM, til TV 2 Lorry.
Og mængden af affald har fået Venstres medlem af Transportudvalget Hans Andersen til at tage affære.
Han mener det skal være slut med affaldssvineriet.
– Jeg vil tage fat i transportministeren og bede ham om en redegørelse. Det er både trafiksikkerhed og almindelig anstændig oprydning, vi skal sikre, siger Hans Andersen til TV 2 Lorry.
Alles ansvar
Rune Gitz-Johansen har svært ved at forstå de bilister, der dumper affald ud fra deres biler.
– Vi lever i et civiliseret land med høje uddannelsesniveauer og et velfungerende system, og så er der åbenbart nogle mennesker, der mener, at affald hører hjemme alle andre steder end i en affaldsspand, siger han.
Rune Gitz-Johansen mener desuden, at vi alle sammen har et ansvar for at få affaldet væk fra vejene, og det kan vi godt minde hinanden om.
– Det er jo også fint nok at stoppe op, hvis der er nogen, der smider noget på gaden og sige: ‘Hov, du tabte noget.’ Sværere er det jo ikke, siger Rune Gitz-Johansen.
Kilde: TV2 Lorry